QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studenti představí model Škody Fabie crossover třetí generace - FOTKY

10.11.2017 8:01

Studenti Západočeské univerzity v Plzni představí veřejnosti možnou podobu nové Škody Fabie crossover. Základem modelu z hlíny je skutečné auto!

1_foto Václav Marian
1_foto Václav Marian3_foto Václav Marian2_foto Václav Marian4_foto Václav Marian5_foto Tereza Dudíková

Navrhnout možnou podobu Škody Fabie crossover třetí generace, takové zadání dostali studenti ateliéru Designu Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

V březnu letošního roku vznikly první skici a poté začali studenti na základech Škody Fabie vítězný návrh z hlíny modelovat. Model představili v říjnu v Praze na přehlídce Designblok. Teď si ho budou moci prohlédnout také návštěvníci festivalu Plzeň Design Week 2017, který odstartuje už po víkendu.    

Na modelu Škody Fabie crossover studenti začali pracovat letos na jaře. V březnu vznikly skici, v červnu proběhla úprava automobilu a studenti začali modelovat. "Základem je skutečný automobil, který jsme museli odlehčit, protože nanesením hlíny výrazně vzrostla jeho hmotnost,“ vysvětluje Petr Pelikán z fakulty, který se podílel na vedení studentů. "Kromě toho jsme nechtěli být omezeni tvarem automobilu,“ doplňuje Petr Pelikán. Došlo proto k odstranění kapoty, blatníků a pátých dveří.

5_foto Tereza Dudíková

"Naše fakulta nabízí širokou škálu oborů, studenti se při studiu designu věnují i transport designu a automobilovému designu,“ objasňuje Petr Pelikán. Autorem návrhu je student Michal Hladík, společně s ním na modelu pracovali Karel Polomis, Lukáš Melichar, Jevgenij Kapusta, Rostislav Prokop a Daniel Skoták, a to pod vedením pedagogů Petra Pelikána a Petra Sieberta.

Základ pro model poskytla společnost Škoda Auto, která tak podporuje vysoké i střední školy, zejména technického zaměření. Clayový model auta je tak v měřítku 1:1. Proces návrhu a modelování karoserie je shodný s tím, jak probíhá v automobilkách.

Model bude k vidění v rámci hlavní přehlídky Plzeň Design Week, která proběhne v depu od 17. do 19. listopadu.

FOTO: Václav Marian, Tereza Dudíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24