QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studenti vymysleli chytré lavičky! Jsou vytápěné a mají i nabíjení na telefon

13.07.2017 14:54

Tým studentů ZČU v Plzni představil prototypy "chytrých laviček". Unikátní lavičky mají supervýbavu včetně otáčecích sedátek nebo vyhřívání. Čtěte podrobnosti!

Otocne_sedatko_ se vyuzije_vpripade_mokreho_pocasi
Otocne_sedatko_ se vyuzije_vpripade_mokreho_pocasistudentsky_tym_pred_svymi_lavickamislavnostni_odhaleni_rektorZCU a studenti

Tým studentů z pěti fakult Západočeské univerzity v Plzni představil dva prototypy celoročně využitelných "chytrých laviček“, vybavených vytápěním, otočným sedátkem či zásuvkami pro dobíjení telefonu. Cílem pilotního studentského mezioborového projektu bylo ověřit schopnost spolupráce studentů napříč univerzitou.

V uplynulých dvou letech se studenti fakult ekonomické, elektrotechnické, strojní, designu a umění a zdravotnických studií pod vedením odborných garantů zabývali návrhem a rozmístěním laviček v areálu ZČU na základě zadání univerzitního pracoviště Provoz a služby. "Lavičky se dají využívat celoročně, a to pomocí integrovaného vytápění či otáčení sedátek. Jsou vybaveny i řadou dalších funkcí, jako jsou výsuvné područky, držáky nápojů, věšáky či zásuvky pro dobíjení telefonů,“ říká iniciátor projektu Pavel Žlábek, který působí v Regionálním technologickém institutu (RTI) – výzkumném centru Fakulty strojní ZČU.

Lavičky jsou vytvořené přímo podle požadavků studentů. Tým totiž na úplném začátku projektu udělal průzkum mezi studenty. Z pěti návrhů si pak "zákazník" vybral dva, podle kterých se vytvořily prototypy. Oba jsou mezi menzou a strojní fakultou, kde si je mohou vyzkoušet studenti, zaměstnanci i ostatní, kteří do kampusu zavítají. Už teď se uvažuje o výrobě dalších kusů, které zpříjemní prostředí univerzitního areálu. Někteří studenti z původního týmu navíc plánují založit studentský start-up, vycházející z výstupů tohoto pilotního projektu.

"Západočeská univerzita má pestrý a široký záběr studijních oborů, který je tím nejlepším předpokladem pro vytváření mezioborové spolupráce. Ta je mimo jiné skvělou průpravou pro budoucí zaměstnání, studenti se tak učí poradit si i s věcmi mimo jejich obor, což je v praxi jistě potká. Mezifakultní studentské projekty tak pomáhají vychovávat dobře připravené absolventy pro praktický život, a samozřejmě také zpestřují samotnou výuku,“ dodává rektor ZČU Miroslav Holeček.

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24