QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Supersporťák BMW ve službách dálniční policie! Prožene se i po D5? FOTKY

11.05.2017 14:31     11.05.2017 14:47

Policejní prezidium převzalo do testování vozidlo BMW i8. Luxusní sporťák budou mít k dispozici dálniční policisté. Bude stíhat piráty i na plzeňské dálnici D5?

4
4231

Policejní vůz ve služebním provedení jak z akčních filmů. Tak vypadá zbrusu nový sporťák BMW i8, který převzal republikový šéf dopravních policistů Tomáš Lerch do oficiálních služeb policie. V těch setrvá půl roku a bude se testovat za plného provozu.

V porovnání s klasickými passaty a superby, které známe z dálnic v současné době, nemá BMW i8 radar. Jenomže v dalších ohledech už se v porovnání s jinými policejními vozidly může směle cítit jako skutečné superauto. V tomto provedení jde navíc o jediný exemplář.

"BMW i8 je sportovním vozem budoucnosti, který kombinuje přeplňovaný zážehový tříválec 1,5 litru pohánějící kola zadní nápravy a elektromotor vpředu. Celkový výkon hnací soustavy činí 266 kW/362 k. Zásluhou unikátní konstrukce LifeDrive, kombinující nosnou strukturu z uhlíkových kompozitů a hliníkové pomocné rámy vpředu a vzadu, vykazuje tento unikátní plug-in hybridní automobil pohotovostní hmotnost jen 1485 kg. Díky tomu je schopen z klidu na 100 km/h zrychlit během pouhých 4,4 sekundy. V kombinovaném evropském cyklu měření spotřeby přitom vykazuje pouhých 2,1 l/100 km," popisuje vozidlo mluvčí prezidia Eva Kropáčová.

Dálniční policisté budou auto testovat zhruba půl roku a najet by mělo přes 20 tisíc kilometrů.

Na dálnici D5 mezi Prahou, Plzní a Rozvadovem ale policejní "žihadlo" neuvidíme. "Nový vůz spadá pod Krajské ředitelství Jihomoravského kraje, takže bude využívaný zejména na Brněnsku," dodává mluvčí policejního prezidia. S unikátním policejním BMW se budou moct řidiči setkat postupně ale také na Vysočině nebo na Zlínsku.

FOTO: Policejní prezidium ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24