25.04.2024 14:31
Dopravní nehoda v Libušínské ulici v Plzni
Na místě zasahují všechny záchranné složky. Z místa jsou hlášeny 4 zraněné osoby.
25.04.2024 14:31
Na místě zasahují všechny záchranné složky. Z místa jsou hlášeny 4 zraněné osoby.
25.04.2024 13:58
25.04.2024 12:53
Připravuje se architektonická soutěž. Čtěte v článku!
Svatomartinská husa se zelím a knedlíky je klasika a na svátečním stole nesmí chybět. Vyzkoušejte tip foodblogerky! Červené zelí s brusinkami podlévané vínem je luxusní zážitek...
Na přípravu budete potřebovat:
husa o hmotnosti 3,5 - 4 kg
sůl
kmín celý nebo drcený
Na červené zelí:
1kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí
1 cibule
sterilované brusinky
100 ml červeného vína
1-2 hřebíčky
2 PL cukru
sůl
Postup přípravy receptu:
Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90°C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300°ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 °C. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme kůžičku dozlatova.
Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.