QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Světový den ledvin oslaví nemocnice prevencí. Nabídnou vyšetření zdarma

07.03.2017 19:35

Ke Světovému dni ledvin se připojí nemocnice ve Stodu, Plzni a Klatovech. Díky vyšetření tu zjistíme, do jaké míry nám hrozí nemocnění ledvin. V minulých letech při této akci odhalili i závažné nálezy.

Foto Zdravotnický holding

Zájemci o bezplatné vyšetření ledvin mohou zamířit ve středu 8. a také 15. března do nefrologické ambulance Stodské nemocnice. Ve čtvrtek 9. března zve na den otevřených dveří dialyzační jednotka Klatovské nemocnice a dialyzační středisko ve Fakultní nemocnici v Plzni v areálu na Borech.

Ve Stodské nemocnici se podobná preventivní akce konala už v minulých dvou letech. U třetiny vyšetřených bylo zjištěno střední riziko onemocnění. Alarmující jsou výsledky z uplynulých ročníků v Klatovech. U čtvrtiny ze tří stovek účastníků lékaři zjistili střední riziko a zhruba 25 lidí mělo natolik závažný nález, že byli ihned objednání na důkladné vyšetření.

 "Světový den ledvin má připomenout, že řada závažných chronických onemocnění ledvin může probíhat bezbolestně a nepozorovaně. Komplikace nastanou, až když dochází k selhávání. To už ale bývá na účinnou léčbu pozdě,“ říká lékařka nefrologické ambulance Sylvie Opatrná s tím, že onemocnění ledvin je častou komplikací hlavně u nemocných s cukrovkou a poruchami srdečně cévního systému včetně vysokého krevního tlaku.

"Při nefrologickém sledování však lze onemocnění ledvin často zastavit nebo alespoň zpomalit.  I pokud se to nepodaří, můžeme někdy přesto pro nemocného učinit hodně – například připravit ho na transplantaci ledviny, zajistit domácí dialýzu nebo aspoň udělat vše pro to, aby do dialyzační léčby vstoupil co nejlépe připraven. V každém případě je však nutné problém odhalit včas,“ říká Jan Vachek, nefrolog Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který pracuje i pro dialyzační jednotku Klatovské nemocnice.

Konzultace ve Stodské nemocnici proběhnou od 16 do 18 hodin. Objednat se lze předem na telefonním čísle 377 193 563 vždy v pracovní dny od 7 do 15.30 hodin. 

Akce v Klatovské nemocnici se uskuteční ve čtvrtek od 9.30 do 13.30 hodin. Účastníci mohou dorazit kdykoli v této době do přednáškového sálu. "Zájemcům změříme hladinu krevního cukru, vyšetříme moč a zkontrolujeme krevní tlak. Zeptáme se na pár věcí a ze zjištěných parametrů určíme riziko onemocnění a v případě nutnosti doporučíme lékařskou péči,“ vysvětluje vrchní sestra klatovské dialýzy a koordinátorka akce Pavla Pohlreichová. Kdo bude mít zájem, může si prohlédnout i pracoviště dialýzy, kde se ošetřují už pacienti s těžkým poškozením ledvin.

Preventivní vyšetření ledvin na dialyzačním středisku v Plzni trvá jen pár minut. "Nejvíce ohroženi jsou ženy i muži nad 50 let, lidé s nadváhou, vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo silní kuřáci," říká Lada Malánová, primářka dialyzačního střediska Plzeň. Na vyšetření může přijít kdokoli bez objednání ve čtvrtek 9. března od 8 do 15 hodin. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24