QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Svlékněte strom! Město vyzývá "umělce" k obnažení stromu v sadech

23.05.2016 13:29

Strom v Kopeckého sadech v Plzni oblečený do svetrů se stal poměrně známým objektem k fotografování i k pokoukání. Správa veřejného statku ale upozorňuje, že "oblečení" může stromu uškodit.

13090134_1173871212658297_1161085265_n

Zhruba měsíc už je strom v Kopeckého sadech oblečený do svetrů. I když se to mnohým líbí, stromu to podle všeho moc neprospívá. Jde o katalpu vejčitou, která už by se měla připravovat spíš na léto. Svetry mohou podle správy veřejného statku přispívat k hromadění škůdců, kteří by mohli stromu hodně ublížit.

Katalpa vejčitá je sice strom původem z teplejších krajin, nicméně v Plzni už si za roky zvykla na zdejší podnebí i zimy. Svetry na kmeni stromu mohou teď znamenat poměrně velké riziko.

"Dlouhodobě svetry kolem kmene stromu začnou hostit nezvané návštěvníky – brouky „kazisvěty“, kteří začnou pod rouškou svetrů vrtat a žrát a množit se a více vrtat a více žrát, až strom začne živořit," upozorňuje správa na svém webu a vyzývá umělce, kteří dali průchod fantazii, aby strom co možná nejrychleji svlékli.

"Proto žádáme tvůrce svetru pro strom v Kopeckého sadech, aby katalpu připravili v co nejkratším čase na letní období a vysvlékli ho do naha. Správci plzeňské zeleně děkují a poděkuje vám i katalpa svým dalším bytím," vyzývá SVSMP.

FOTO: ilustrační - fcb Ladislav Ghitan

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24