QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Téma aquaparku v Plzni zase žije. Kraj s městem chtějí novou studii

09.03.2018 12:04

Téma stavby aquaparku v Plzni nebo okolí v posledních týdnech zase ožilo. Na radnici už doputoval návrh memoranda o společném postupu s Plzeňským krajem.

deggendorf Elypso_6

Plzeňský kraj už vypracoval návrh memoranda o společném postupu v projektu výstavby aquaparku v Plzni nebo nejbližším okolí. Návrh dostal do rukou primátor a v nejbližší době by o něm mělo jednat i vedení. Počítá s novou studií za skoro 1 a půl milionu korun. 

"Postoupil jsem ho do úřadu tak, aby provedl právně technické a administrativní posouzení dokumentu. V tomto případě se jedná o studii aquaparku na území města Plzně nebo v jejím blízkém okolí, protože připadá i varianta umístění v Chotíkově. Jsme na úplném začátku. Naším cílem je za částku 1 350 000 korun zadat vypracování detailní studie aquaparku, který by sloužil občanům města a obyvatelům kraje," potvrdil primátor Martin Zrzavecký.

Náklady na studii by se rozdělily mezi město a kraj stejným dílem. "Máme dohodu a je to součástí memoranda, že náklady by se rozdělily napůl. My máme v rozpočtu 700 tisíc korun," dodává primátor s tím, že studie by mohla být následně hotová nejdéle do půl roku.

Už v blízké době by o celé záležitosti mělo oficiálně jednat i vedení města. "Čekám, až k tomu dá úřad připomínky, což bude v řádu několika dnů. To znamená, že příští týden je možné očekávat stanovisko a následně ho projednáme na poradě vedení," odhaduje primátor. "Je potřeba si říct detaily aquaparku. Má to být venkovní zařízení nebo vnitřní zařízení? To jsou rozdíly v řádech stovek milionů korun. Má to provozovat město nebo soukromý subjekt? Má to provozovat město a kraj nebo na to máme jen přispívat? To je to nejdůležitější, co by studie měla přinést. Měl by tam najít vyžití každý občan. Je tady také otázka ekonomiky. Není možné postavit zařízení, kam vyjde vstupné například na osm set korun," vysvětluje primátor města s tím, že si podíl města v aquaparku dokáže představit. Stejně je tomu například i u bazénu na Slovanech, kam město ročně posílá dvacet milionů.

Vedení města je nicméně kritizováno z řad opozice, že před lety již studie vznikla a mohla by se nyní jen aktualizovat. S tím ale konkrétně primátor nesouhlasí. "Ten dokument je zastaralý a je orientován pouze na soukromé investory. My ale nevíme, jestli ten soukromý investor je schopný to postavit a za jakých podmínek a jaká role bude města. I když jsme teď kritizováni za to, že vyhazujeme zbytečně peníze, tak já si myslím, že to tak není. Jestliže máte jít do investice v řádech stovek milionů, tak je nutné si na začátku vše vydefinovat," říká Martin Zrzavecký.

Ani samotné memorandum ale nemusí stoprocentně "klapnout". ODS totiž přišla s návrhem vyčistit a revitalizovat přehradu České údolí, a pokud memorandum nepodpoří, pravděpodobně k jeho podpisu ani nedojde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24