QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tesco stáhlo z prodeje přes tři tuny vaflí. Na obalech chybí informace o alergenu

22.09.2017 21:33

Ze všech prodejen obchodního řetězce musely zmizet vafle s kakaovou náplní. Výrobce na obalu uvedl zavádějící informace. Vafle by mohly způsobit problém alergikům.

ilustrační foto Tesco

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila řetězci stáhnout z prodejen  TESCO Wafers WITH COCOA FLAVOURED FILLING v balení 175 g, s označením šarže: DMT 241017, vyrobené v Polsku.

Laboratorní rozbor v potravině prokázal přítomnost alergenu arašídy v koncentraci 253 miligramů na kilogram. Na obalu přitom bylo uvedeno, že výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů a arašídů. „Laboratoři naměřená hodnota je vyšší, než nezáměrná křížová kontaminace při dodržení pravidel správné výrobní praxe. Konzumace potraviny s vyšší než deklarovanou přítomností alergenů může způsobit zdravotní komplikace osobě s alergií nebo intolerancí na příslušnou alergenní složku,“ sděluje mluvčí České státní a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Dále vyšlo najevo, že prodejce uváděl do oběhu nevyhovující šarži o velikosti 36 tisíc kusů, což je celkem 6,3 tuny. Z regálů se ale podařilo stáhnout pouze 19 610 kusů , tedy cca 3,4 tuny. Inspekce proto doporučuje všem spotřebitelům s alergií a intolerancí na arašídy, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

Prodejce teď čeká správní řízení.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24