Tip na cyklovýlet: Vydejte se na bajku kolem brdských studánek s průvodcem

09.08.2018 8:01

V rámci premiérového projektu cykloprohlídek Brd se chystá další pokračování. Tentokrát bude ideální pro bikery. S průvodcem se mohou vydat kolem brdských studánek.

01_Cyklisté v Brdech_foto Radka ŽÁKOVÁ

Milovníci cykloturistiky mohou během letošní letní sezóny premiérově využít speciální cykloprohlídky v Brdech i s průvodcem. Právě v době prázdnin zažívají Brdy největší nápor cyklistů.

"Díky zákazu vjezdu motorových vozidel do CHKO Brdy a rozsáhlým lesům, jsou Brdy příjemnou oázou pro výlety na kole i v horkých letních dnech,“ říká projektový manažer Destinační agentury Brdy Luboš Gardoň.

Začátky brdských cyklovýletů vždy navazují na spoj veřejné dopravy, tedy vlaky, což ocení hlavně starší lidé, kteří se do centrální části Brd, kam je nyní vjezd motorovým vozidlům bez povolení zakázán, stále ještě bojí jezdit. Pro ty, kteří nepoužívají GPS navigaci, je orientace v Brdech obtížnější, proto přišla destinační agentura s nabídkou výletů s průvodcem.

"Cyklisté si mohou vybrat jak kratší odpolední výlet, tak třeba delší výlet na bajku kolem brdských studánek s Lenkou Boříkovou,“ říká cykloprůvodkyně Radka Žáková, která má s průvodcováním cyklistů v regionu dlouholeté zkušenosti.

Nadcházející cyklovýlet je nachystaný na neděli 12. srpna pod názvem "Kolem brdských studánek na bajku". Vyrážet se bude z Mirošova ve 13:15, sraz je na zastávce Mirošov-město ve 13 hodin. Náročnost je střední až vysoká a technicky je náročnější. Délka trasy je zhruba 40 kilometrů, což zabere asi 6 hodin i se zastávkami. Doporučuje se horské eventuelně trekové kolo. Pro rodiny s dětmi se tato trasa nedoporučuje.

"Z Mirošovského nádraží Mirošov-město se vydáme po cestách i cestičkách brdskými lesy. Podle bikerského pravidla ´cesta je cíl´ se projedeme po lesních cestách a sem tam zastavíme na pěkných místech nebo u studánky. Trasa je určena hlavně bikerům, kteří mají rádi konce a neradi jezdí po asfaltu," láká Radka Žáková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24