QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tip na originální sváteční oběd: Prvorepublikové masopustní zelí

19.02.2017 10:44

Období masopustů běží naplno a k tomu patří i tradiční dobroty. Nechte se inspirovat originálním receptem z naší rubriky "S Andreou v kuchyni".

3
3Hlavní124

Na přípravu budete potřebovat:

1kg kysaného zelí
500g uzeného vepřového masa, raději prorostlejšího a dobře vyuzeného
klobása
asi 4 velké brambory
2 cibule
2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a 10 kuliček černého pepře, kmín
sádlo nebo olej
cukr
sůl

Postup přípravy receptu:

Nejprve dáme maso vcelku na půl hodiny vařit do cca litru vody. Pak k němu přidáme propláchnuté nebo okapané zelí ( podle toho, jak je kyselé ), klobásu, koření, dosolíme a vaříme další půl hodinu.

Mezitím připravíme brambory. Do tlakového hrnce dáme lžící sádla, na něm orestujeme jednu nakrájenou cibuli a vložíme plátky brambor. Podlijeme asi půl deci vody, osolíme, okmínujeme. Uzavřeme , dáme vařit a od prvního zasyčení necháme 5 minut vařit. Odstavíme a necháme dojít.

Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, klobásu na kousky. V pekáčku na sádle orestujeme cibulí, vlijeme zelí i s vývarem, dochutíme cukrem podle zvyklostí a přidáme k němu brambory, uzené maso, klobásu a orestovanou cibulku z brambor.

Přiklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 180C a pečeme hodinu. Ke konci pečení odklopíme. Jíme jen tak nebo třeba s chlebem.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více na blogu V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24