V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Tip na sváteční polévku: Kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou

kaldoun
11. 11. 2017 11:25

Nejen svatomartinská husa ale mnohde i vydatný kaldoun patří ke svátku svatého Martina. Sváteční polévku, která dokáže hodně zasytit, servíruje Andrea Motlíková...

Na přípravu budete potřebovat:

Na vývar:

kachní droby ( žaludek, játra, srdíčko) a krk
6 kuliček pepře a 4 nového koření
1 cibule i se slupkou
kořenová zelenina
zelený hrášek
pár růžiček květáku
sůl

Na játrové knedlíčky:

hotová játrová zavářka ( nebo kdo chce z jater, musí si je namlít)
2 stroužky česneku
sušená majoránka
vejce
strouhanka
pepř, sůl

Na žemlové knedlíčky:

2 rohlíky nebo housky namočené v mléce
1 vejce
muškátový oříšek
petrželka
kousek másla (cca 0,5cm)
sůl

Dále širší domácí těstoviny

100ml smetany
1 žloutek
špetka muškátového oříšku
2-3PL hladké mouky
máslo

Postup přípravy receptu:

Nejprve si přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do vajíčka si dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit. Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme zeleninu vcelku. Maso i zeleninu vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.

Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme.

Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku. Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut. Poté přilijeme krom jedné PL smetanu, ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.

Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny a pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem. Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec přisypeme nakrájenou petrželku.

Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.

foto a recept: Andrea Motlíková

MK
sdílet na facebook

Roztomilý kuandu - nový obyvatel plzeňské zoo! FOTKY!

Zprávy Plzeň
 čtení
20. 11. 2017 18:59

Kuandu je nový, roztomilý obyvatel plzeňské zoo. Plzeňská zoologická zahrada se řadí mezi úspěšné chovatele tohoto jihoamerického stromového hlodavce z příbuzenstva dikobrazů.

V Černošíně na Tachovsku lepili šiškové koule - FOTKY

Zprávy Tachovsko
 čtení
19. 11. 2017 11:55

Do výroby nevšední vánoční dekorace se zapojilo mnoho zájemců, domů si pak odnášeli krásné koule ze šišek, zdobené mašličkami, skořicí a dalšími přírodninami.

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

WaldWipfelWeg: Zimní jarmark, romantický vánoční trh a světelná nádhera

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Advokátní kancelář CINK a partneři

Využijte služeb úspěšné advokátní kanceláře. Poskytneme vám právní služby v kanceláři v Plzni.

  Elektro - poruchová linka

ČEZ zákaznické služby

  Přehled dnešních akcí

  Past na myši

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Velké divadlo

  GAIA MESIAH

21:00     Plzeň » Divadlo pod Lampou

TeleporTour 2017