V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Tip na sváteční polévku: Kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou

kaldoun
11. 11. 2017 11:25

Nejen svatomartinská husa ale mnohde i vydatný kaldoun patří ke svátku svatého Martina. Sváteční polévku, která dokáže hodně zasytit, servíruje Andrea Motlíková...

Na přípravu budete potřebovat:

Na vývar:

kachní droby ( žaludek, játra, srdíčko) a krk
6 kuliček pepře a 4 nového koření
1 cibule i se slupkou
kořenová zelenina
zelený hrášek
pár růžiček květáku
sůl

Na játrové knedlíčky:

hotová játrová zavářka ( nebo kdo chce z jater, musí si je namlít)
2 stroužky česneku
sušená majoránka
vejce
strouhanka
pepř, sůl

Na žemlové knedlíčky:

2 rohlíky nebo housky namočené v mléce
1 vejce
muškátový oříšek
petrželka
kousek másla (cca 0,5cm)
sůl

Dále širší domácí těstoviny

100ml smetany
1 žloutek
špetka muškátového oříšku
2-3PL hladké mouky
máslo

Postup přípravy receptu:

Nejprve si přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do vajíčka si dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit. Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme zeleninu vcelku. Maso i zeleninu vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.

Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme.

Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku. Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut. Poté přilijeme krom jedné PL smetanu, ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.

Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny a pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem. Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec přisypeme nakrájenou petrželku.

Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.

foto a recept: Andrea Motlíková

MK
sdílet na facebook

Volné bruslení o jarních prázdninách! Kdy vyrazit?

Zprávy Plzeň
 čtení
17. 2. 2018 8:03

Volné bruslení pro veřejnost probíhá v Plzni na zimním stadionu v Doudlevcích po celé jarní prázdniny. Kdy vyrazit bruslit? Máme pro vás termíny.

 

Švihov se připravuje na sezónu! Chystá se nová expozice i oprava krčmy

Zábava
 čtení
16. 2. 2018 14:54

Hrad Švihov se už připravuje na novou sezónu. Odstartuje na Velikonoce a hned na úvod budou probíhat i speciální prohlídky pro děti. Pokračovat budou také opravy hradu.

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Tip na rodinnou lyžovačku: Mitterdorf v Bavorsku kousek od hranic

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Advokátní kancelář CINK a partneři

Využijte služeb úspěšné advokátní kanceláře. Poskytneme vám právní služby v kanceláři v Plzni.

  Přehled dnešních akcí

  Mam´zelle Nitouche aneb Hrajem tuš! Pro Nituš!

19:30     Plzeň » Divadlo Pluto