Tip na víkendový oběd: Pomalu pečená husa a brusinkové zelí

09.02.2017 16:20

V naší rubrice S Andreou v kuchyni vám přinášíme další recept. Tentokrát na výtečný víkendový oběd, upečte si husu (nebo kachničku) a k tomu připravte skvělé červené zelí s brusinkami.

úprav
IMG_1167úprav

Na přípravu budete potřebovat:

husa o hmotnosti 3,5- 4 kg
sůl
kmín celý nebo drcený

Na červené zelí:
1 kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí
1 cibule
sterilované brusinky
100 ml červeného vína
1-2 hřebíčky
2 PL cukru
sůl

 

Postup přípravy:

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90 oC a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat.

Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 oC . Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220 oC a dopečeme kůžičku dozlatova.

ANDREA V KUCHYNI

Zelí připravíme následujícím způsobem:

Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více na blogu V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24