Tip na výlet: Celoročně přístupná rozhledna Kotel u Rokycan - FOTKY

02.04.2017 12:35

Také na rozhlednu můžete vyrazit po celý rok. My pro vás máme tentokrát tip na Rokycansku. Rozhledna Kotel je volně přístupná celoročně. A procházka k ní není nijak dlouhá.

rozhledna KOTEL (11)
rozhledna KOTEL (1)rozhledna KOTEL (2)rozhledna KOTEL (3)rozhledna KOTEL (4)rozhledna KOTEL (5)rozhledna KOTEL (6)rozhledna KOTEL (8)rozhledna KOTEL (7)rozhledna KOTEL (9)rozhledna KOTEL (10)rozhledna KOTEL (11)rozhledna KOTEL (12)

„Vrch Kotel se nachází jižně od Rokycan a již v roce 1895 na něm byla postavena 25 vysoká dřevěná rozhledna s názvem Krásná vyhlídka. K této rozhledně však nebyl osud příznivý a již v roce 1909 musela být z bezpečnostních důvodů stržena,“ uvádí se na informační tabuli k rozhledně Kotel.

Tehdy se jednalo o dřevěnou, šestipatrovou rozhlednu. Ta ale nakonec uhnila, proto byla odstraněna. Nová kovová rozhledna byla postavena v roce 2014. Má výšku 28 metrů, konstrukce je ve tvaru válce s točitým schodištěm. 

Z vyhlídkové plošiny ve výšce 25 metrů můžete pozorovat při příznivém počasí vrcholy Brd, Šumavy, Českého leda, Krušných Hor nebo třeba nedalekou Radyni. Na plošinu vystoupáte po 142 schodech.

rozhledna KOTEL (1)

Vrch Kotel, kde rozhledna stojí, najdete jižně od Rokycan. Vede k němu modrá turistická značka, značená trasa je od rokycanského nádraží. Z Rokycan je to zhruba 3 kilometry, cesta vede nejdříve městem, poté lesem, kde musíte počítat se stoupáním. K rozhledně můžete přijet i na kole. U rozhledny je dokonce stojan na kola.

Zaparkovat můžete také na odstavném parkovišti pod kopcem (na cestě z Rokycan do obce Veselá). Odtud je to pěšky asi kilometr a půl.

Rozhledna Kotel patří v kraji k těm nejmladším. Stejně jako např. rozhledna Vysoká u Tachova. Vybudována byla rovněž v roce 2014 a je také celoročně volně přístupná. Tuto rozhlednu jsme navštívili v loňském roce na jaře - více čtěte zde.

foto: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24