QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tip na výlet: Do Chanovic za poznáním, na rozhlednu i skanzen - FOTKY

12.05.2018 10:11

Na zajímavý výlet nemusíte jezdit nikam daleko. Chanovice, je malá obec na Klatovsku, kde se rozhodně nudit nebudete. Je tu zámek, rozhledna, unikátní skanzen, naučná stezka...

Chanovice_zamek_foto QAP_cz Chanovice_zamek_foto QAP_cz
Chanovice _naucna stezka_foto QAP_czChanovice_foto QAP_cz (1)Chanovice_foto QAP_cz (2)Chanovice_naucna stezka_foto_QAP_cz (1)Chanovice_naucna stezka_foto_QAP_cz (2)Chanovice_pohled z rozhledny_QAP_cz (1)Chanovice_naucna stezka_foto_QAP_cz (3)Chanovice_pohled z rozhledny_QAP_cz (2)Chanovice_pohled z rozhledny_QAP_cz (3)Chanovice_rozhledna_foto QAP_cz (2)Chanovice_rozhledna_foto QAP_cz (1)Chanovice_rozhledna_foto QAP_cz (3)Chanovice_rozhledna_foto QAP_cz (4)Chanovice_rozhledna_foto_QAP_cz (1)Chanovice_rozhledna_foto_QAP_cz (2)Chanovice_rozhledna_foto_QAP_cz (4)Chanovice_rozhledna_foto_QAP_cz (3)Chanovice_rozhledna_foto_QAP_cz (5)Chanovice_rozhledna_foto_QAP_cz (6)Chanovice_skanzen_foto_QAP_cz (1)Chanovice_skanzen_foto_QAP_cz (2)Chanovice_skanzen_foto_QAP_cz (3)Chanovice_skanzen_foto_QAP_cz (4)Chanovice_skanzen_foto_QAP_cz (5)Chanovice_skanzen_foto_QAP_cz (6)Chanovice_skanzen_foto_QAP_cz (7)Chanovice_skanzen_foto_QAP_cz (8)Chanovice_zamecke hradby_foto QAPChanovice_zamecky areal_foto QAPChanovice_zamek_foto QAPChanovice_zamek_foto QAP_czChanovice_zizkuv _kamen_foto _QAP_czChanovice_zizkuv kamen_foto QAP_czChanovice_zizkuv_kamen_foto_QAP_czChanovice_znaceni naucne stezky_foto QAP

V Chanovicích panuje božský klid. Turisté zatím neberou toto městečko útokem, i když má rozhodně co nabídnout. Přímo uprostřed obce je zámecký areál, nad městečkem pak pěkná rozhledna s výhledy jako na dlani a na okraji Chanovic jedinečný skanzen lidové architektury.

Ale pěkně od počátku. Do Chanovic můžete přijet hned z několika směrů. Z Plzně je nejjednodušší cesta po hlavním tahu I/20, přes Nepomuk. Za Nepomukem odbočíte doprava, projedete Oselce, za kterými odbočíte do Chanovic.

V Chanovicích zaparkujete přímo u silnice (vyznačeno jako parkoviště) kousek od zámeckého areálu. Návštěvu Chanovic doporučujeme začít právě tady. V zámeckém areálu, v opravené hospodářské budově, je infocentrum, kde můžete nejen nabrat potřebné turistické materiály, ale i rady na cesty po okolí.

Chanovice_zamecky areal_foto QAP

V areálu je dětské hřiště i lavičky na odpočinek. V hospodářské budově u infocentra je možné navštívit zajímavou expozici lidových řemesel Pošumaví, Galerii Nositelů tradice lidových řemesel. Domluvit si můžete i prohlídku samotného zámku, který v současnosti slouží i jako sídlo základní školy.

Chanovice_naucna stezka_foto_QAP_cz (2)

Ze zámeckého areálu vyrazte parkem do lesa po naučné stezce s názvem Příroda a lesy v Pošumaví. Stezka je krátká, okružní, zvládnou ji i malé děti a je skvěle značena (cca 2,5 km). Terén je různorodý, někdy vede lesem jen úzká cestička, chvílemi jdete po široké cestě. Mírné stoupání střídají rovinaté úseky, trasa není nijak náročná.

Naučné tabule seznamují s přírodou, živočichy i rostlinami v okolí. Jedno zastavení je u Žižkova kamene, k němuž se vztahuje pověst o putování Žižkova vojska prácheňským krajem.

Chanovice_zizkuv_kamen_foto_QAP_cz

Trasa vás pak zavede přímo pod vrch Chlum, kde je rozhledna. Tu určitě navštivte, je z ní nádherný výhled na okolí i celou Šumavu. Vidět jsou i Brdy, Blatensko, Český les. Rozhledna je zděná, nahoru vede 136 schodů, výška je 30 m.

Z rozhledny je to už jen kousek zpět do Chanovic, přijdete k unikátnímu skanzenu, který leží na začátku obce. Jedná se o jediný cíleně vytvářený skanzen v Plzeňském kraji. Jsou sem převezeny, přeneseny a znovu postaveny cenné objekty, většinou dřevěné roubené stavby z jihozápadních Čech. A tak je zde k vidění roubený špýchar, který původně stál ve Svrčovci nebo roubený čeledník z Otěšic.  

Chanovice_pohled z rozhledny_QAP_cz (1)

Pokud byste chtěli v okolí navštívit ještě nějakou zajímavost, doporučujeme Blatnou, zámek s krásným zámeckým parkem. Ten je atraktivní hlavně díky desítkám daňků, kteří zde žijí a turisté je mohou krmit přímo u cest. Majitelé chovají i velké množství pávů. Z Chanovic je to do Blatné maximálně dvacet minut, cca 16 km.

Tak hezké zážitky na cestách!

foto: QAP.CZ

 

 

   

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24