Tip na výlet: Po stopách bobrů na naučné stezce Vodní svět - FOTKY

03.12.2016 8:06

"Toto roční období je nejpříhodnější na pozorování pobytových stop a i samotného našeho největšího hlodavce bobra evropského," uvádí Markéta Mařáková ze Správy CHKO Český les na Přimdě.

IMG_3547
IMG_3547IMG_3378IMG_20161114_131015IMG_3566

Naučnou stezku Vodní svět najdte v jednom z nejmalebnějších koutů Českého lesa, kousek od obce Lesná u Tachova. Největším lákadlem je zde bobr, pozorovat můžete ale i řadu druhů vzácných živočichů.

"Nachází se zde soustava osmi malých rybníků, které poskytují útočiště řadě druhů vzácných živočichů.  Stezka přibližuje jejich život a umožňuje je přímo pozorovat v jejich přirozeném prostředí," vysvětluje Markéta Mařáková.

Největším lákadlem je ale bobr, který je v přírodě jen těžko zahlédnutelný. Na naučné stezce Vodní svět mají dokonce bobří pozorovatelnu, odkud se dá bobr pozorovat a podle Správy CHKO Český les na Přimdě je právě toto období nejlepší pro pozorování stop bobra. "Ať už přírodu pokrývá sníh, nebo naopak je deštivé a blátivé počasí, tak jistě tyto stopy nepřehlédnete. Ohlodané stromy, stopy v bahně, či ve sněhu, skluzy do vody, vychozené chodníčky, opravené hráze čerstvími větvemi, to vše poukazuje na přítomnost bobra. Pokud budete mít štěstí, skrytá pozorovatelna nabízí možnost nahlédnout do života bobří rodiny," říká dále Markéta Mařáková.

Obec Lesná leží na Tachovska, z Tachova je to zhruba 11 kilometrů. Stezka s názvem Vodní svět je dlouhá 2 km a navazuje na naučnou stezku Lesná. Přístupná je pěšky z obce Lesná (4 km), kde můžete zaparkovat.

 

Foto: M. Mařáková



 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24