QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tramvajová trať na Karlovarské se dočká dalších oprav. Potrvají rok

09.10.2015 12:27

Třetí etapa rozsáhlé rekonstrukce tramvajové trati vyjde na zhruba téměř 100 milionů. Dojde i na rekonstrukci křižovatky Kralovická  - Gerská.

FOTO_QAP_CZ (2)

Třetí etapa rekonstrukce frekventované tramvajové trati v Plzni naváže na velkou stavební akci, která proběhla před čtyřmi lety. tentokrát se opravy budou týkat úseku od Severky až na konečnou tramvajové linky číslo 4. Město schválilo vypsání veřejné zakázky. Pracovat by se mělo začít na jaře příštího roku.

Třetí etapa rekonstrukce trati byla v plánu už několik let. Teď zastupitelstvo města schválilo vypsání veřejné zakázky. Opravy konečné části trati na konečnou linky by měly vyjít na zhruba 90 milionů bez DPH. Rozsáhlé opravy si vyžádalo technické vytížení tramvajové tepny, její opotřebení a také nároky na bezpečnost chodců.

"Rekonstrukce třetí etapy této nejvyužívanější plzeňské tramvajové trati počítá s kompletní výměnou kolejových pásů, rekonstrukcí trolejového vedení a úpravou tramvajových zastávek a dále s opravou části silnice III/1808, zrušením stávajícího podchodu v prostoru tramvajové zastávky Plzeňka, opravou parkovacích zálivů, chodníků a stezek a provedením úpravy světelných signalizačních zařízení,“ vysvětlil technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Financování na rok 2016 je podle jeho slov zajištěno.

Výběrové řízení na zhotovitele, které schválilo zastupitelstvo, se zahájí koncem listopadu. Pokud půjde vše podle plánů a bez průtahů, mohly by se práce na trati rozjet už v květnu příštího roku. Rozsáhlí stavební akce je naplánována na rok, takže hotovo by mělo být zhruba v květnu roku 2017.

Práce na trati zahrnou i rekonstrukci křižovatky Kralovická - Gerská.

Třetí etapa naváže na předchozí, před čtyřmi lety zrealizovanou druhou etapu rekonstrukce Karlovarské ulice. "Začne ve vzdálenosti 116 metrů před zastávkou Severka a skončí po 935 metrech před točnou na konečné tramvajové linky číslo 4 na Košutce. Součástí předmětu veřejné zakázky bude rovněž rekonstrukce křižovatky Gerská – Kralovická na silnici III/1808, na které se bude finančně spolupodílet krajská příspěvková organizace Správa a údržba silnic Plzeňského kraje, a to částkou zhruba 7 a půl milionu korun," dodává mluvčí města Eva Barborková.

Sruhá etapa rekonstrukce trati na Karlovarské, která probíhala před čtyřmi lety a týkala se víc jak kilometrového úseku mezi ulicemi Na Chmelnicích a Sokolovská, byla největší investicí města v roce 2011. Opravy tehdy vyšly na 136 milionů.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24