QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Transfuzní stanice krajských nemocnic hlásí rekord! Prvodárců výrazně přibylo

02.11.2018 13:53

Krajské nemocnice hlásí už s předstihem rekord. I když ještě není konec roku, už teď je jasné, že letos do transfuzních center dorazilo mnohem víc prvodárců než vloni.

photo-pg-657-550--

Transfuzní oddělení Rokycanské a Klatovské nemocnice zaznamenávají letos rekordní počet nových dárců krve. Zatímco loni přišly do obou odběrových center dohromady tři stovky takzvaných prvodárců za celý kalendářní rok, letos byla hranice tří stovek překonána už v polovině října. 

„Prvodárci se nejčastěji stávají děti našich dlouhodobých dárců, když začnou chodit dávat krev právě s rodiči. Dále jsou to kamarádi a kolegové z práce našich dárců, kteří s nimi začnou chodit a vytvoří se jakési pracovní kolektivy dárců. A do třetice jsou to studenti středních škol, kteří se sami nebo s vyučujícím dohodnou, že nás navštíví společně. A někteří u toho zůstanou,“ říká lékařka rokycanského odběrového centra Mája Švojgrová s tím, že právě osm studentů rokycanského gymnázia, kteří přišli poprvé darovat krev na začátku října, znamenali překonání loňské hranice 69 prvodárců.   

Transfuzní oddělení Klatovské nemocnice má k dnešku už 260 prvodárců, o deset více než za celý loňský rok. „Je pravděpodobné, že jich letos budou tři stovky, což je nejvíce za několik posledních let. Zřejmě pomáhá větší osvěta a fakt, že mladí lidé si stále víc uvědomují společenskou odpovědnost,“ říká vedoucí lékařka klatovského transfuzního oddělení Jana Zítková.

Lékařky nicméně vyzývají, aby nad dárcovstvím krve uvažovali i další lidé. Mladí dárci jsou pro transfuzní oddělení, nemocnice i české zdravotnictví velmi důležití. Průměrný věk dárců totiž v uplynulých letech rostl. Lidé do třiceti let tvoří zpravidla jen 20 až 25 procent dárců. Nejčastějšími dárci jsou lidé ve věku kolem 45 až 50 let. Po dosažení padesátky už někteří dárci postupně přestávají například i ze zdravoních důvodů chodit. Darovat krev lze pak nejvýše do věku 65 let.

Obě nemocnice evidují přes 3200 pravidelných dárců krve (RN cca 1300, KN cca 1900) a loni provedly 7,5 tisíce odběrů (RN cca 2800, KN cca 4700), při nichž nabraly 3300 litrů krve.

Odběrová centra jsou přímo v nemocnicích, ale klatovská transfuzka provádí odběry i takzvaným výjezdním způsobem, kdy v předem avizovaných termínech navštěvuje tým TO ve spolupráci s Českým červeným křížem vybraná města na Klatovsku a Domažlicku. Krev z obou nemocnic využívají ji i nemocnice ve Stodu, Domažlicích, v Plzni, ale také v Praze. V Klatovské nemocnici se provádí i odběry plazmy. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24