QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Trať na Karlovarské čeká poslední etapa oprav. Proběhnout by měla v létě

26.05.2016 16:44

Hned několik stavebních akcí čeká letos Karlovarskou třídu a také Gerskou ulici. Už v létě by měla odstartovat třetí etapa rekonstrukce trati na Karlovarské. Úpravou projde i křižovatka Kralovická - Gerská.

FOTO_QAP_CZ (6)

Kromě oprav trati a přestavby křižovatky Kralovická - Gerská město plánuje také přestavbu přechodu v Gerské u konečné tramvají. Všechn tyto stavby by měly proběhnout ještě letos. 

Pokud jde o rekonstrukci trati na Karlovarské, ta by měla být letos dokončená třetí etapou. "Jde o třetí etapu rekonstrukce této tramvajové tratě. Dvě etapy už máme za sebou. Tato je třetí a poslední. Naší snahou je vytendrovat tuto stavbu letos a také letos ji dokončit," říká k tramvajové trati náměstek primátora Petr Náhlík.

Součástí stavby bude také přestavba v křižovatce Kralovická – Gerská. Vzhledem k tomu, že se jedná o krajskou komunikaci, město spolupracuje na projektech se Správou a údržbou silnic Plzeňského kraje. Momentálně běží výběrové řízení na zhotovitele. "Podle odboru investic se zahájení rekonstrukce trati plánuje na srpen 2016. Ke znovu zprovoznění  tramvajové trati by mělo dojít  koncem listopadu 2016, celý projekt včetně zrekonstruované křižovatky bude definitivně dokončen v květnu 2017. Rekonstrukce trati a křižovatky je akcí za zhruba 90 milionů korun včetně DPH, přičemž Správa a údržba silnic Plzeňského kraje se podílí částkou 8,6 milionu korun," říká mluvčí města Eva Barborková.

V rámci třetí etapy rekonstrukce nedojde jen na výměnu kolejových pásů a opravu trolejí. Úpravou projdou také zastávky, rušit se bude podchod u nedalekého hypermarketu a u tramvajév zastávky vzniknou parkovací místa.

Přechod v Gerské bude bezpečnější...

V lokalitě dojde ale i na další stavbu. Ta se týká přechodu pro chodce v Gerské ulici na konečné tramvají. "Podle nových norem musí být bezpečné přechody u širokých komunikací s dělícím ostrůvkem uprostřed. To město Plzeň dodržuje, ale vracíme se i ke starým stavbám, kde je velký pohyb chodců a to je právě Gerská ulice u tramvajové konečné na Košutce. Budujeme tedy po dohodě s Plzeňským krajem bezpečný přechod i zde. Je to výpadová komunikace z Plzně, uprostřed bude dělící ostrůvek, aby i starší osoby nebo maminky s kočárky se mohly po přejetí pruhu zastavit před tím druhým pruhem. Je to v zásadě to samé, co znají občaně již z Malostranské ulice," říká náměstek Náhlík.

Také v tomto případe spolupracuje město SÚSPK. Celkem vyjde přestavba na víc jak 1 a půl milionu. Město by mělo do stavby investovat necelý milion.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24