QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Turisté mohou vyrazit za sněžnou blechou do Brd

20.02.2018 22:08

Za hmyzem skákajícím na sněhu, stromovými lišejníky i stopami lesní zvěře se mohou vydat zájemci tuto sobotu do Brd. Jde o první ze série výletů s průvodcem do této oblasti. 

Turisté Brdy_foto Radka Žáková

Turisté směřují do Brd většinou v létě. Svůj půvab ale mají i když jsou pod sněhem. Destinační agentura Brdy je chce turistům představit  během série výletů s průvodcem, a to na kole i pěšky. "K loňskému cyklovýletu, který se setkal s velkým ohlasem veřejnosti, tak chceme letos přidat  pěší výlety s průvodcem. A začneme již v zimě Výletem za sněžnou blechou,“ říkáprojektový manažer Destinační agentury Brdy Luboš Gardoň. 

Účastníci Výletu za sněžnou blechou, který se uskuteční v sobotu 24. února mohou na sněhu objevit kolonie chvostoskoků, kteří jsou aktivní i v zimě.

 "Objevit kolonii skákajícího hmyzu na sněhu v Brdech pro mne byl doslova šok. Napřed jsem si myslela, že ten černý „poprašek“ na sněhu je něco, co spadlo ze stromu, ale když jsme to začali zkoumat zblízka, ukázalo se, že jde o malinká skákající zvířátka,“ říká cykloprůvodkyně Radka Žáková, která chodí v zimě do Brd na pěší procházky.

 "Jako start a cíl jsme vybrali Teslíny, kam se lze dopravit z Plzně i z Příbrami autobusem a zaparkovat tu můžete také vlastní auto,“ dodává Luboš Gardoň.

Na výletníky čeká pětihodinový pěší výlet s několika zastávkami s výkladem v délce 16 kilometrů. Povede většinou po zpevněných cestách, zčásti i nejkrásnější částí Brd, tedy přes padrťské pláně. Účastníci se dozví nejen o tom, kde byly některé dnes již zaniklé obce, ale uvidí také jeden z nejstarších dubů v CHKO Brdy, smrk čtverák s propletenými kmeny, zamrzlý Ganglofův kanál či stromové lišejníky, ze kterých se dělaly vousy brdským Fabiánům ze šišek.

Výletníci by měli mít vhodné oblečení a boty do sněhu. S sebou by měli mít kromě svačiny a dostatku tekutin také  lupu, případně fotoaparát. Výlet skončí v místě startu, tedy na Teslínech před 16 hodinou, aby ti, kteří se budou chtít do Plzně vrátit autobusem, stihli před odjezdem ještě občerstvení. Pro účastníky budou připraveny mapy Brd a tipy na další výlety.

Počet účastníků je omezen, proto organizátoři doporučují  registrovat se předem na telefonním čísle 725 373 049. 

FOTO: Radka Žáková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24