QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

U Zvonu se objevilo obří otáčecí kolo - FOTKY

29.09.2016 13:26

Lokalita U Zvonu v Plzni má novou "atrakci". Obří dvanáctimetrové otáčecí kolo s velkoformátovými fotografiemi. Novinka láká řadu zvědavců. O co vlastně jde?

CeskeStribro_fotoKrystofPeterka20
CeskeStribro_fotoKrystofPeterka3CeskeStribro_fotoKrystofPeterka5CeskeStribro_fotoKrystofPeterka14CeskeStribro_fotoKrystofPeterka19CeskeStribro_fotoKrystofPeterka20

Obří kolo se v lokalitě U Zvonu v Plzni objevilo ve středu 28. září, k vidění bude až do 20. října. Nejde ale o žádnou klasickou atrakci. Jedná se o originální venkovní výstavu fotografií českých ženských osobností.

Projekt, který nese název "České stříbro", tvoří dvanáct velkoformátových portrétů od fotografa Karla Cudlína. Souor fotografií krouží na dvanáct metrů vysokém kovovém otáčivém kole, jehož autory jsou architekti Martin Rajniš a Oldřich Sládek. Černobílé fotografie doplňuje pod výstavním kolem “Kobzův poeziomat”, kde si mohou lidé poslechnout rozhovory s jednotlivými osobnostmi.

Výstava České stříbro se zaměřuje na téma celoživotní občanské odpovědnosti a aktivity bez ohledu na věk. "Kompasem v životech protagonistek výstavy vždy byly svoboda, vnitřní integrita, svědomí, činnost, co má smysl, starost o místo, kde žijí, a otevřenost myšlení,“ vysvětluje autorka projektu Eva Hrabětová ze spolku Buena Vista Vinohrad. "Svoji cestu si vybírají podle uvedených hodnot sedm či osm desítek let, bez ohledu na většinové mínění poplatné té či oné době. Principy, kterými se řídí, jsou prověřené celým životem a mají hodnotu rodinného stříbra. Když na tenhle kompas rezignujeme, tak se ztratíme,“ pokračuje Eva Hrabětová.

V Plzni bude výstava do 20. října. Další informace k projektu najdete na www.ceskestribro.net.

FOTO: Kryštof Peterka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24