QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Unikátní show je tady! V Noci s operou se objeví i hořící kostýmy - FOTOGALERIE

21.06.2017 12:53

Noc s operou, která už v pátek přinese na jeviště amfiteátru na Lochotíně Carminu buranu, bude letos opravdu velkolepou show. Premiérově se představí obří loutky i hořící kostýmy.

Amfiteátr v Plzni na Lochotíně bude už v tomto týdnu opět po roce patřit vrcholu divadelní sezóny. V pátek 23. června v půl deváté večer vypukne Noc s operou. Tentokrát přinese nejoblíbenější árie z oper Giuseppa Verdiho, vrcholem pak bude scénické provedení kantáty Carmina burana.

Realizační tým unikátní operní show se nejspíš snaží každý rok překonat předchozí ročník. V loňském roce ohromila velkolepá Aida, letos bude Carmina burana nabitá efekty i novinkami. "Pro produkci vzniká monumentální scénografie, kterou doplní projekce na pěti velkoplošných LED obrazovkách. Vizuální složku představení podtrhne videoart, světelné a laserové efekty, ale také pyrotechnická show. Úplnou novinkou letošního ročníku bude využití obřích loutek," říká mluvčí divadla Michaela Svobodová.

Inscenace by měla evokovat atmosféru středověku, inspiraci našel režisér Tomáš Pilař například v obrazu Hieronyma Bosche Zahrada pozemských rozkoší. "Na jevišti se budou odehrávat výjevy vystihující ducha dob dávno minulých: tanec kolem májky nebo ruch na tržišti. Jedinečná kostýmní výprava čítá bezmála tisícovku středověkých kostýmů, a to včetně velmi efektních takzvaných hořících kostýmů,“ prozrazuje Tomáš Pilař. 

Aktuálně už přípravy vrcholí. Nechybí tak ani kostýmové zkoušky právě zmiňovaných hořících kostýmů (viz fotogalerie). Rozpočet letošní operní show pod širým nebem je předběžně 3 a půl milionu. Významně se na tom podílí i město Plzeň, Plzeňský kraj a první plzeňský obvod.

Noc s operou se odehraje potřetí a vypadá to, že zavedením monstrózní show na závěr sezóny vsadilo Divadlo J. K. Tyla na opravdu dobrou kartu. Návštěvnost druhého ročníku byla ještě o tisícovku vyšší než toho premiérového a také letos byl o vstupenky velký zájem. Stále jsou nicméně k mání vstupenky na sezení takzvaně "na deku" na travnatou plochu amfiteátru.

FOTO: Pavel Křivánek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24