Uřídí Roman Plzeň? Aneb kdo usedne na radnici?

18.09.2018 9:50

Komunální volby se blíží a Plzeň zaplavily billboardy. V jejich počtu rozhodně vede ANO, které také podle průzkumů patří mezi favority komunálních voleb.

ANO _ROMAN
ANO _ROMANIMG_6328CG0A2629

„Plzeň řešíme přímo a hned, Roman má číslo na můj mobil,“ říká Andrej Babiš na jednom z billboardů, kde je společně s kandidátem na primátora Romanem Zarzyckým. Jak voliči rozhodnou, jasné není. Další věcí je, jak dopadne volební vyjednávání.

Právě voliči hnutí ANO 2011 zažili při posledních komunálních i krajských volbách velké zklamání. Před čtyřmi lety ve městě ANO sice vyhrálo, vládnou ale jiní. Stejně tak na krajském úřadu nyní sedí hejtman z ČSSD a ne z vítězné strany. ANO 2011 je v obou případech v opozici. „Politické strany, které se nakonec postavily do čela radnice, ale za uplynulé čtyři roky promarnily téměř všechny příležitosti, jak z Plzně vytvořit moderní, prosperující a bezpečné město. My jsme připraveni jim ukázat, že to dokážeme,“ říká odhodlaně Roman Zarzycký. Ten poslední léta působí hlavně u plzeňského hokejového klubu – HC Škoda Plzeň.

A na co se chce ANO 2011 v Plzni zaměřit? Bezpečnost, podpora výstavby aquaparku, stavba nové budovy Západočeské galerie, vyřešení chátrajících Městských lázní nebo problémů s agenturními pracovníky. V plánu má i dostavbu východního okruhu, který má ulevit řidičům.

IMG_6328Ostatně vyřešení dopravní situace je i velkým tématem další strany, která má za sebou rovněž jedno vítězství a sesazení do opozice. Je to bývalý starosta plzeňské trojky Jiří Strobach, který se nyní rozhodl kandidovat do celé Plzně s hnutím Nová Plzeň. Před 4 lety také vyhrál volby se svým hnutím Jiří Strobach – náš starosta, nakonec se ale na největším plzeňském obvodu domluvilo celkem 6 stran a JSNS je v opozici. I přesto je Jiří Strobach stejně jako Roman Zarzycký plný odhodlání.

Do voleb vykročil s revolučním plánem - MHD zdarma pro všechny, což má podle Nové Plzně vyřešit velmi špatnou dopravní situaci v Plzni. „MHD zdarma je první krok, chceme prosadit i budování parkovišť hlavně v okrajových částech města. Půjde jen o minimální zatížení městské kasy, vypadnou sice příjmy, ale zároveň zrušíme velmi vysoké náklady na distribuci jízdenek, provoz Plzeňské karty, terminálů ve vozech, revizory, apod. Zavedení MHD zdarma nepředstavuje v součtu více než cca 3 % městského rozpočtu. MHD zdarma pomůže postupně řešit i dnes hodně složitou dopravní situaci v centru Plzně,“ říká Strobach.

A co slibují ostatní, dnes vládnoucí strany, v Plzni?
ODS má jako první bod programu zřízení pobočky magistrátu v některém z nákupních center. Chce mimo jiné rozšířit rezidenční parkovací zóny na Slovany i na Bory, zrekonstruovat DEPO2015 a investovat do náplavek. A zajímavý je i bod, zastavění díry po kulturáku, který je prázdný a tak trochu ostudou města. Bohužel paradoxně toto ostudné místo vzniklo právě za vlády ODS s ostatními stranami a od roku 2012 se nepodařilo tuto plochu zastavět.

A naposledy se podíváme na ČSSD, která je nyní v Plzni u moci. V programu má mimo jiné podporu výstavbu centra vodní zábavy, byť se po celou svou vládu stavěla k výstavbě aquaparku negativně.

„Kdyby město svolilo a někdo postavil aquapark, tak ve finále přijde a bude chtít pomoct provozně. V momentě, kdy to uděláme, tak si v podstatě ničíme svoje zařízení, ať už je to bazén na Slovanech nebo na Lochotíně, kde chceme dělat atrakce typu aquapark,“ vyjádřil se už v prosinci roku 2015 primátor Martin Zrzavecký. Tehdy také opoziční zastupitelé přišli s návrhem o obnovení jednání s případnými investory.

V březnu 2017 přišel návrh na výstavbu aquaparku od TOP 09 znovu, ČSSD ale byla opět proti. A podíváme-li se na volební sliby ČSSD v roce 2014. Stavba aquaparku a také pivovaru byla jedním z programových slibů. Jak se zdá, volby jsou ale všemocné. Mění i názory politiků.

Jak tedy tyto volby v Plzni dopadnou a dohodnou se konečně vítězové voleb na vládnoucí koalici? Uvidíme po 6. říjnu.

CG0A2629

foto: QAP.CZ - volební kampaně v ulicích

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24