Úsekové měření rychlosti bude v Plzni na dalších místech

16.08.2018 12:56

Rychlost na silnicích bude v Plzni pod větším dohledem. Do konce roku přibydou další místa s úsekovým měřením. Kde všude se bude měřit? Přinášíme podrobnosti!

FOTO_Pavel Němeček (1)

Plzeň letos zavede na dalších frekventovaných ulicích úsekové měření rychlosti. Chce tím zvýšit bezpečnost dopravy. Město zatím měří úsekově rychlost na jediném místě, a to v Plaské ulici v Bolevci při výjezdu na Most.

"Za tři toky provozu našeho prvního úsekového měření se podařilo danou lokalitu velmi zklidnit, řidiči zpomalují a neohrožují chodce, zejména rodiče s dětmi. Účelem úsekového měření není postihnout co největší počet řidičů za překročení rychlosti, ale přispět na rizikových místech ke zklidnění dopravy. Rozhodně nechceme na řidičích vydělávat, ale vnímáme to jako prvek, jenž by měl přispět k bezpečnosti,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

"Do konce srpna bude dokončena Plaská ulice ve druhém směru do města,“ uvedl zástupce velitele Městské policie Plzeň Marek Šilhan. Do konce roku bude ještě instalováno úsekové měření v obou směrech ve Folmavské ulici u Panasonicu, a dále v Koterovské ulici na Slovanech na výjezdu a příjezdu do Plzně v místě napojení na ulici U Seřadiště, kde končí přivaděč od dálnice D5.

V rámci výběrového řízení se Městské policii Plzeň podařilo vysoutěžit cenu výrazně nižší, než se původně předpokládalo. Cenu ovlivňuje způsob a obtížnost napojení zařízení na optickou síť města. Například všechna zařízení v Koterovské ulici včetně připojení přijde na více než dva miliony korun, zhruba stejně jako ve Folmavské. Do konce roku 2019 by měly přibýt v Sukově ulici, na Karlovarské a v ulici Edvarda Beneše, všude obousměrně. Na všech úsecích budou na řidiče na měření upozorňovat dopravní značky. Podle Marka Šilhana je koncepce rozšiřování úsekového měření v Plzni nastavena flexibilně. Nové úseky je možno zřizovat podle finančních možností a zájmu města. Peníze na nové kamery a software je možné získávat z provozu stávajících zařízení.

První úsekové měření rychlosti spustila Plzeň na více než půlkilometrovém úseku víceproudé silnice v Plaské ulici. Vybrala ji po konzultaci s policií kvůli masivnímu překračování povolené padesátikilometrové rychlosti a kvůli častému křížení pěších tras s trasami aut. Na měřený úsek mezi křižovatkami Plaská - Studentská a Plaská - Okounová upozorňují značky. Kamery jsou vidět z dálky, úsek je označen na vozovce čarami. "Rychlost se tam snížila. Výjimečně tam už teď někdo jede více než osmdesátkou, což byla dříve běžná praxe,“ doplnil Aleš Průša, vedoucí magistrátního odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení. Pořád tam ale ještě překračují rychlost stovky řidičů ročně, první rok to bylo přes 4000 řidičů.

Zařízení je v provozu kromě technických odstávek nepřetržitě. Ve chvíli, kdy řidič ve vymezeném úseku překročí rychlost, systém ho automaticky zadokumentuje. Městská policie pak z radarů stáhne informace a fotografie aut. Údaje o provozovateli vozidla pak předá odboru správních činností magistrátu k dalšímu řešení.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24