QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Už je čas na přezutí! Od listopadu musí mít auta opět zimní pnematiky

31.10.2018 8:01

Na přezutí aut na zimní pneumatiky je právě teď nejvyšší čas. Povinnost zase začíná platit od listopadu. Jak vybírat a kdy koupit nové zimní pneumatiky?

Sněhová situace 27_1_Pavel Němeček (18)

Čas na přezutí aut na zimní pneumatiky je tady. Už od listopadu znovu platí povinnost mít vozidlo za určitých podmínek vybavené právě zimními pneumatikami.

"Od 1. listopadu musí být vozidlo vybaveno zimním typem pneumatik s hloubkou dezénu nejméně 4 mm v hlavních drážkách, pokud se na pozemní komunikaci bude nacházet souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo je lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat. U motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg platí hloubka dezénu nejméně 6 mm," upozorňuje mluvčí policie Hana Rubášová.

Kdy je nejvhodnější přezout na zimní pneumatiky? "Léty prověřeným pravidlem je fakt, že pokud teplota klesne pod 7 stupňů, je čas pro přezutí. Od této teploty se začínají projevovat rozdíly mezi letní a zimní pneumatikou. Letní pneumatiky při teplotě pod 7 stupňů tuhnou a zhoršují se tím jejich vlastnosti," vysvětluje policejní mluvčí s tím, že za nerespektování ustanovení hrozí řidičům pokuta na místě až dva tisíce korun.

Pneumatiky, které jsou určené na zimní období, mají většinou jednotné označení na boku. Jedná se o písmena M+S (pozn. red.: bláto + sníh nebo-li mud+snow nebo winter – zima). Auto má se zimními pneumatikami vyšší přilnavost na sněhu, ledu i na suchých studených vozovkách. Má tak lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami a podstatně kratší brzdnou dráhu. "Pro představu: šířka přechodu pro chodce je pouhé 3 metry, brzdná dráha osobního vozidla vybaveného zimními pneumatikami na suché vozovce, při teplotě 0 stupňů a rychlosti 50 Km/h, je právě o tyto 3 metry kratší, než při použití letních pneumatik. Uvědomme si, že právě tyto 3 metry mohu znamenat rozdíl mezi životem a smrtí," dodává pro ilustraci Hana Rubášová.

Pro zimní pneumatiky platí pravidlo 4 x 4 :

  •  čtyři stejné zimní pneumatiky na voze
  •  čtyři zimní sezóny - doba pro použití pneumatik
  •  čtyři - minimální hloubka dezénu 
  •  čtyři měsíce v roce - uplatnění pro zimní pneumatiky 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24