QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

V autobazaru koupil nevědomky kradený vůz. Co s tím?

10.04.2017 16:35

Radost z nového auta se může během chvíle proměnit v noční můru. Co dělat v případě, když už se stanete obětí podivného kšeftu a jak tomu předejít?

4
4231

Během chvíle se může z radosti nad koupí vytouženého auta stát zlá realita. Ne všichni prodejci totiž jednají na rovinu a stočený tachometr rozhodně není jediným problémem, který vás může potkat.

Své o tom ví zastupitel centrálního obvodu v Plzni Aleš Hess. I on se stal obětí zvláštních praktik. V minulém týdnu koupil v pražském autobazaru K-auto vysněný modrý kabriolet Renault Megane. Na celém obchodu nebylo nic zvláštního. Klasicky byla sepsána smlouva, proti penězům dostal příjmový doklad a převzal technický průkaz i veškerou dokumentaci k vozu. Jenomže pak přišla doslova rána z čistého nebe.

"V Plzni jsem provedl kompletní servis a vůz připravil na STK a převod vlastnictví na magistrátu. Když jsem uzavíral pojistku, využil jsem i možnost získat kompletní prověření historie vozu od firmy Cebia zdarma. Místo pozitivního certifikátu jsem ale nakonec dostal oznámení, že vozidlo je evidováno jako kradené," popisuje Aleš Hess.

I tak stále doufal, že se jedná o nedorozumění, přesto ale okamžitě kontaktoval policii. Během chvíle ho ovšem policisté vyvedli z omylu. "Vůz detailně prověřili a potvrdili, že VIN automobilu je evidovaný jako hledaný," pokračuje zastupitel centrálního obvodu s tím, že policie ihned auto zabavila. Kromě auta, tak nemá ani peníze, ale jen protokol o zabavení policií.

1

Jak podobným šokům předejít? Prověření historie auta můžete chtít už u samotného prodejce...

Na obdobné případy pamatuje nový občanský zákoník, konkrétně zákon č. 89/2012 Sb., který nabyl účinnosti dne 1.1.2014, a to v ustanoveních §§ 1109 -1113, nazvaných nabytí vlastnického práva od neoprávněného.

Když už se stanete obětí podobných praktik a nevědomky koupíte kradené auto, je dost podstatné, kdy byl vůz ukradený. "Pokud někdo získá v dobré víře za úplatu použitou movitou věc od podnikatele, který při své podnikatelské činnosti v rámci běžného obchodního styku obchoduje takovými věcmi, jako tomu bylo v tomto případě, vydá ji vlastníku, který prokáže, že věc pozbyl ztrátou nebo že mu věc byla odňata svémocně a že od ztráty nebo odnětí věci uplynuly nejvýše tři roky," vysvětluje plzeňský advokát Jiří Vlasák.

Konkrétně v tomto případě je jasné, že o peníze bude muset plzeňský zastupitel usilovat u prodejce. "Vlastník evidentně oznámil odcizení vozidla a policie vůz tedy zajistila poprávu a vrátí ho majiteli či vydá pojišťovně za již poskytnuté pojistné plnění. Nabyvateli nezbývá, než se domáhat vrácení peněz po prodejci, což by ale s ohledem na vcelku zřejmý důkazní stav neměl být problém," říká Jiří Vlasák.

Přesto se dá podobným nepříjemným překvapením zabránit. "Předejít takové situaci lze samozřejmě tím, že zájemce bude prověření vozu požadovat od prodejce už při jeho nákupu, nikoli až poté, stejně jako ověření náběhu najetých kilometrů apod. To by mělo kupci zaručit bezproblémový nákup," uzavírá plzeňský právník.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24