QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V centru Plzně se protestovalo! Cyklojízdu nahradil cykloprotest - FOTKY

23.05.2016 18:49

Několik desítek vyznavačů městské cyklistiky se v pondělí odpoledne sešlo v centru Plzně, aby protestovaly za lepší podmínky pro jízdu na kole ve městě. Chtějí i městského cyklokoordinátora...

foto-qap-cz (33)
foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (30)foto-qap-cz (36)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (37)

Tradiční Cyklojízdu, která se v Plzni konala několik posledních let, tentokrát nahradil Cykloprotest. Několik desítek vyznavačů městské cyklistiky se sešlo v centru západočeské metropole, aby protestovaly za lepší podmínky pro jízdu na kole v běžném provozu v Plzni.

"Cyklisté by měli mít ideálně svoje místo na silnici, aby kolo mohlo být opravdu denně používáno jako jakýkoliv jiný způsob dopravy ve městě," představuje hlavní myšlenku koordinátorka protestu a členka iniciativy Plzeň na kole Lucie Hemrová.

Samotný protest měl podle organizátorů za cíl nejen upozornit na současnou situaci, ale zároveň posloužil jako podpisová akce pod výzvu, která by se měla dostat k vedení města. Mimo jiné v ní iniciátoři požadují vytvoření nové funkce, a sice  takzvaného cyklokoordinátora. "Máme pocit, že se město dostatečně nevěnuje cyklistice. Cyklokoordinátor je osoba, která má v pravomoci a věnuje se plně pouze městské cyklistice. Má v hlavě celkový plán, jak spravovat městskou cyklistiku. Teď je to tak, že jednotlivé městské části si vlastně řeší ty úseky a není to napojené. Není celková koncepce, nejsou na to vyčleněné prostředky v městském rozpočtu a lepí se to v rámci jiných dopravních staveb," vysvětluje Lucie Hemrová.

Kdy by měl být sběr podpisů ukončený, zatím není jasné. Jistý tak zatím není ani termín, kdy by měla být samotná výzva předaná.

"Cyklostezek se dělá tolik, kolik rozpočet umožňuje," říká náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík...

Na protest se přišel podívat i náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Podle něj situace v Plzni sice není úplně špatná, nicméně vždy je, co zlepšovat. "Je to vždy o tom, na čem se shodnou strany zastoupené v zastupitelstvu. Vzhledem k tomu, že má město nějaké závazky z minulosti, to znamená dohody s Ředitelstvím silnic a dálnic, se SŽDC, tak ty prostředky rozdělujeme tak, jak je možné. V letošním roce by se měla stavět lávka, která propojí sídliště Skvrňany a zoologickou. Každý rok se dělá tolik cyklostezek, kolik rozpočet umožňuje," řekl po oficiální části protestu náměstek primátora.

FOTO: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24