QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Domažlicích bude povinné očkování psů. Město majitelům finančně pomůže

30.01.2017 9:33

Domažlice mají novou vyhášku ohledně povinného čipování psů. Majitelé teď budou muset své miláčky nechat očipovat nejpozději do konce léta. Čtěte podrobnosti.

Max (1)

Novou vyhlášku o povinném čipování psů schválili zastupitelé města na lednovém zasedání. Majitelé psů mají čas na jejich označení do konce srpna letošního roku. Radnice jim na náklady s čipováním přispěje až 600 korun.

Povinné čipování budou porvádět veterináři, kteří psům zavedou čipy s údaji do elektronické evidence. Ti, kteří si pořídí štěně, by tak měli učinit od 3 měsíců jeho stáří. Na městský úřad potom stačí donést doklad od veterináře a radnice poplatek za označení psa proplatí až do výše 600 korun.

"V Domažlicích máme kolem devíti stovek evidovaných psů a ročně jich strážníci v ulicích města odchytí kolem devadesáti. Pokud budou zatoulaní psi označení čipem, výrazně se tak usnadní práce při hledání jejich majitele. Rychlejší dohledání majitele usnadní i komplikace v případě, že by pes někoho pokousal,“ uvedl starosta Domažlic Miroslav Mach.

U očipovaného psa se totiž v případě ztráty snadno zjistí majitel. Stačí čip přejet speciální čtečkou a kontakty se okamžitě zobrazí. Čip se aplikuje pomocí jednorázové sterilní jehly do podkoží, nejčastěji na levou stranu krku. Samotná aplikace je skoro bezbolestná a lze ji přirovnat k očkování.

Starší nebo nemocní psi, u kterých veterinář shledá, že by jim čipování mohlo zdravotně ublížit, označení již nebudou muset absolvovat. Na úřad ale musí jejich majitel donést potvrzení.

"Věřím, že se u nás vyhláška ujme a jsem si jistý, že postupně začne platit i v dalších městech, protože problematika zatoulaných a ztracených psů trápí všechny starosty a obce a města stojí odchyt zvířat a následná péče o ně nemalé prostředky,“ dodal domažlický starosta.

Kromě obecně závazné vyhlášky o trvalém označení psů schválili zastupitelé Domažlic ještě vyhlášku o poplatku ze psů, která mimo jiné zvyšuje poplatek ze psů o zhruba 100 korun za rok.

FOTO:ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24