V Koterově začala obnova památkové rezervace

13.09.2012 15:10

Téměř 38 milionů korun si vyžádá rekostrukce v Plzni Koterově. Bude tu nová kanalizace, silnice, chodníky i zeleň. Podle radnice by sem měli začít jezdit i turisté, sloužit jim bude nové infocentrum. Doprava v době rekonstrukce bude odkloněna.

Koterov 1
Koterov 1Koterov 3Koterov 4

Představitelé druhého plzeňského obvodu, koterovských spolků a stavební společnosti Eurovia CS ve středu 12. září slavnostně zahájili obnovu koterovské historické návsi. Investice za 37,6 milionů korun zahrnuje výstavbu a rekonstrukci vodovodních sítí, nové úpravy povrchů, instalaci mobiliáře a také prostředky na podporu turistického ruchu. Jen stavební část vyjde na 31 milionů. Uskuteční se v podzimní a jarní fázi. Po dobu realizace budou v Koterově dopravní omezení.


„Koterovská náves je jednou z nejvýznamnějších památkových rezervací v Plzni. Dlouhé roky byla ale investičně zanedbaná. Rekonstrukce se totiž nemohla dělat bez vybudování kanalizace. Na tu však nebyly roky peníze. Získali jsme je až letos na jaře, kdy se obnova návsi dostala jako náhradní projekt k dotaci z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad,“ vysvětluje důvody investice a termín realizace starosta obvodu Lumír Aschenbrenner. Dotace přesahuje 27,6 milionu korun. Zbytek investice doplatí město a obvod.

Nová kanalizace, silnice i chodníky....
Nově bude vybudována dešťová i splašková kanalizace a také vodovod včetně přípojek k jednotlivým statkům. Kompletně se zrekonstruuje veřejné osvětlení. S energetiky se podařilo dohodnout, že pod povrch schovají i elektrické vedení. Ve druhé etapě stavby dojde na kompletní rekonstrukci komunikací. „Hlavní silnice bude asfaltová. Parkovací plochy, rynek, příjezdové cesty k domům i chodníky budou dlážděné,“ říká vedoucí odboru majetku a investic slovanské radnice Václav Brousek.

Koterov 4

V Koterově bude i infocentrum
Investice se částečně dotkne i úprav zeleně, hlavně travnatých ploch. Vzrostlé stromy především kaštany zůstanou zachovány. Nainstalují se lavičky, přibude pítko, směrové tabule, rozcestníky a interaktivní informační tabule. Budou poukazovat na turistické zajímavosti v příměstské obci i okolí s důrazem na historii. Nové využití najde i kaplička. Bude sloužit jako infocentrum.


Práce začnou už za pár dní, doprava bude odkloněna
V první etapě prací bude náves neprůjezdná deset dní. Pak se opět otevře a bude se pracovat mimo komunikaci. Na podzim potrvají práce tak dlouho, dokud budou pro venkovní stavební činnost vhodné podmínky. Na zimu se práce zastaví a stavebníci se vrátí na jaře, kdy vše dokončí.

„Také na jaře, kdy se budou dělat povrchy, bude doprava z návsi na čas odkloněna. Vždy se ale budeme snažit, aby to bylo na co nejkratší dobu a aby to mělo na obyvatele obce co nejmenší dopad,“ říká za dodavatelskou společnost Eurovia CS ředitel závodu Plzeň Jan Muzika.

Do Koterova by mohli začít jezdit turisti...
Pro zvýšení turistického ruchu v souvislosti s obnovenou vesnickou památkovou rezervací bude Úřad městského obvodu Plzeň 2 spolupracovat s místními sdruženími, jako jsou dobrovolní hasiči, AK Letkov nebo TJ Sokol Koterov. „Už nyní připravujeme hlavně pro naše členy pěší výlety do okolí za zajímavostmi. Do budoucna budeme zvát i širší veřejnost a víc akce prezentovat. V plánu jsou také cyklovýlety a přímo na návsi zvažujeme dělat například vinobraní. Zrovna minulý týden jsme se domlouvali s jedním vinařem,“ říká starosta místního Sokola František Bartovský.
Radnice pak zvažuje různé jarmarky včetně malých farmářských či řemeslnických trhů. A oslovila také agenturu CzechTourism, aby náves zařadila mezi zajímavá místa pro návštěvy zahraničních turistů. Vzniknou také letáky, kterými se bude Koterov prezentovat v informačních centrech nebo na veletrzích cestovního ruchu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24