V lesích platí zákaz těžby. Kontrolovat to budou úředníci

19.09.2017 14:47

Do konce letošního roku nařídilo ministerstvo zemědělství zákaz těžby v lesích. Platí to i pro Plzeňský kraj. Úředníci chystají intenzivní kontroly v terénu.

Lochotínský park obsadili dřevorubci.

Lesy také v Plzeňském kraji se v posledních měsících musely vyrovnat nejen s větrnými kalamitami, ale také s kůrovcovými. Právě kvůli aktuálnímu stavu nařídilo ministerstvo zemědělství vlastníkům lesů zákaz těžby do konce letošního roku.

"Ministerstvo zemědělství České republiky nařídilo vlastníkům lesů v lesních porostech smrku a borovice zastavení těžby kvůli kalamitě do konce roku 2017. Výjimkou jsou jen nahodilé těžby, z těch však musí být dřevo podle tohoto nařízení zpracováno do 31. března 2018," informoval Magistrát města Plzně.

"Kalamita je prakticky rozšířena na celém území České republiky. Dlouhodobé sucho způsobilo přemnožení škůdců lesních porostů, zejména pak kůrovce. Navíc část území postihla před nedávnem  větrná smršť,“ říká vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně Dagmar Svobodová Keiferová s tím, že na dodrožvání platných nařízení budou pracovníci odboru dohlížet v terénu. Chystají se intenzivní kontroly.

Město Plzeň obhospodařuje lesy v 52 katastrálních územích, která jsou v působnosti obcí s rozšířenou působností Plzeň, Stod, Nýřany, Rokycany a Přeštice.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24