V Lužanech proběhly Staročeské máje, tradici mají už více 40 let – FOTKY, VIDEO

15.05.2017 20:11

Už od roku 1972 probíhají v Lužanech na jižním Plzeňsku Staročeské máje, při kterých se volí královna májů. Další máje se pak konají, až se zvolená královna vdá. Čtěte další zajímavosti.

Maje_002
Maje_002Maje_001Maje_004Maje_003Maje_005Maje_006Maje_007Maje_008Maje_009

V dnešní uspěchané době už se tolik tradic nevidí. V Lužanech na jižním Plzeňsku se ale tradičně konají Staročeské máje. Ty letošní proběhly tuto sobotu 13. května. A zvolena byla i nová královna májů.

"Ta tradice v Lužanech trvá už od roku 1972. Máje se konají nepravidelně, vždy následují máj, kdy se královna májů vdá. V loňském roce se máje konaly, před tím jsme měli dva roky pauzu," prozradila QAPu starosta obce Lužany Věra Petrželková.

Pamětníci ale mluví i tom, že se Staročeské máje v Lužanech nekonaly deset let. Tak dlouho se v obci čekalo, až zvolená královna uzavře sňatek.

A jak vůbec takové Staročeské máje v obci probíhají? Už v 6 hodin ráno vyrážejí chlapci obcí, to aby všechny probudili.

„Projdou obec za doprovodu muziky, v posledních letech harmonikáře a písničkou probudí celou obec,“ popisuje starostka s tím, že samotné máje pak začínají v osm hodin, kdy obchází krojovaní jednotlivé domy: „Krojovaní včetně krále, kecala, rychtáře atd. projdou obcí, jdou od stavení ke stavení a všechny zvou na večerní májovou veselici. V každé chalupě má král krátké povídání, zazpívá se písnička. Poslední dobou to stíhají akorát do osmé večer, lidé jsou stále pohostinnější.“

Staročeské máje vyvrcholily v Lužanech májovou veselicí, kde se volila nová královna.

"Veselice začala ve dvacet hodin. Nejprve chlapci říkali žertovné básničky na děvčata, pak proběhla volba královny. Tou byla letos zvolena Alena Hrabíková," uvedla dále Věra Petrželková. Nechybělo ani sólo pro královnu, symbolické předání věnečku a také představení Česká beseda, které místní nacvičovali půl roku. Během večera pak hrála skupina Atlas. 

Video: Milan Janoch - janoch.info.cz

Foto: Karel Beneš

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24