QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Nekmíři odhalí památník slavné bitvy Jana Žižky. Dorazí i sám vojevůdce

23.07.2017 15:12

Ve slavné bitvě u Nekmíře na Plzeňsku použil Jan Žižka na přelomu let 1419 a 1420 poprvé známé vozové hradby. Připomínat to bude památník, jehož odhalení doprovodí bohatý program.

Nekmíř-kaple sv. Anny(1)

Velkou slávu chystá obec Nekmíř na severním Plzeňsku už na konci července. V rámci odhalení nového památníku nebude chybět historický program a podle organizátorů se mohou návštěvníci těšit dokonce i na samotného husitského vojevůdce.

Známá bitva u Nekmíře se odehrála v posledních dnech roku 1419 nebo počátkem roku 1420. Hustistký oddíl Jana Žižky tehdy porazil velmi silné vojsko krajského landfrýdu pod velením Bohuslava ze Švamberka. Právě zde navíc použil velmi známé vozové hradby, které se významně zapsaly do vojenské historie.

Odhalení památníku této bitvy se chystá na sobotu 29. července. Program odstartuje už ve 13 hodin. "Akci bude provázet bohatý historický program. K vidění bude Jan Žižka na koni, husitský vůz, dobový tábor, šermíři, tanečnice, dobová hudba, tržiště a hry pro děti. Vstup je zdarma a na místě bude zajištěné i parkování," říká starosta obce Josef Pangrác.

Na závěr historického programu nebude chybět ani táborák a opékání špekáčků.

FOTO: obec Nekmíř

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24