V Plzni bude přibývat trolejbusů na baterie - FOTO

13.09.2017 13:37

Plzeňské ulice bude v budoucnu brázdit celá flotila trolejbusů na baterie. Jejich letošní testování dopadlo na výbornou a město je tak chce využívat podstatně víc.

trolejbus

Trolejbusy na baterie by měly v budoucnu nahradit všechny vozy s pomocným dieselagregátem. Bateriové trolejbusy testovaly Plzeňské městské dopravní podniky ve městě letošního února. Celkem se jednalo o sedm vozidel. testy dopadly skvěle.

Nový typ trolejbusů je ještě šetrnější k životnímu prostředí a nabízí vyšší komfort pro cestující i řidiče. "Zavedení trolejbusů s bateriovým pohonem je jedním z našich projektů konceptu Smart City Plzeň, kde jsou Plzeňské městské dopravní podniky členem skupiny Mobilita. V rámci Smart City Plzeň se snažíme přinášet chytrá a inovativní řešení, a tím zjednodušovat a zpříjemňovat život našim občanům i přijíždějícím návštěvníkům,“ říká primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Město tak už nyní plánuje nových bateriových trolejbusů. "Postupné zavádění bateriových trolejbusů povede ke snižování emisí CO2, sníží se také hlučnost a zvýší se komfort cestujících i řidičů. Tyto trolejbusy navíc nemají, oproti těm s dieselagregáty, problém s přehříváním v letních měsících,“ doplnil Jiří Ptáček, dopravně provozní ředitel PMDP.

Bateriové trolejbusy si chválí také samotní řidiči PMDP. "Jako velké plus vidím hlavně jednoduchost obsluhy. Přepnutí z napájení trolejemi na bateriový pohon je totiž otázka vteřiny, diesel se musí startovat déle a v zimě se navíc předem nahřívat. Dieselové pomocné motory jsou navíc pomalejší, při jízdě na baterky nepoznám rozdíl oproti napájení trolejemi,“ popsal své zkušenosti řidič PMDP Pavel Krejza.

Obměna stávajících trolejbusů s dieselagregáty za nové s bateriemi se uskuteční v rámci plánovaných investic PMDP do obnovy vozového parku. "Mrzí nás současná dotační politika, kdy se výrazně podporuje nákup vozů s pohonem na plyn, které však často mají na životní prostředí horší dopad než dieselové motory, navíc se i v tomto případě jedná o fosilní palivo. Uvítali bychom, kdyby elektrický pohon, který je nejekologičtější, byl zejména ve veřejné dopravě podporován výrazněji,“ popsal Michal Kraus, předseda představenstva PMDP.

Tramvajová a trolejbusová doprava má v Plzni dvoutřetinový podíl na výkonech městské hromadné dopravy. Do budoucna se plánuje prodloužení tramvajové linky na Borská pole a uvažuje se také o prodloužení trolejbusových linek k Fakultní nemocnici Plzeň na Lochotíně. Vozy s pomocným pohonem se využívají především na linkách vyjíždějících do okrajových částí města nebo při výlukách.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24