QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni může téct zakalená voda! Kontroly hydrantů pokračují

30.05.2016 11:58

Plzeňská vodárna pokračuje v kontrolách požárních hydrantů. V současné době tak může mít problémy se zakalenou vodou řada domácností. Přinášíme podrobnosti.

Kalná voda.

Kontroly požárních hydrantů provádí vodárna vždy před letní sezónou. Nejčastěji kontrolní akce probíhají v jarních měsících. V letošním roce už proběhly na území druhého obvodu. Momentálně se přesunuly do dalších částí západočeské metropole.

Požární hydranty slouží pro poskytování vody v případech požárů. Vodovodní síť v Plzni ovšem nebyla jako požární síť projektována. "V praxi to znamená, že z ní lze odebírat vodu pro likvidaci požáru, ale nejedná se o síť přímo určenou k hašení. Tento plzeňský rozvodný systém zahrnuje zhruba 3000 kusů hydrantů. Aby byla v případě potřeby (tedy v případě požáru) okamžitě k dispozici voda bez nutnosti zavážky, je potřeba pravidelně kontrolovat funkčnost hydrantů i tlak vody a vydatnost jednotlivých odměrných míst," vysvětluje vodárna.

Kontroly může provázet zakalení vody. Až do 3. června by s tím stále ještě měli počítat lidé ze čtvrtého obvodu, tedy z oblastí Doubravky, Letné, Červeného Hrádku, Újezdu, Bukovce, Chlumku a Bílé Hory. Zároveň od 30. května začínají kontroly hydrantů na Lochotíně, Vinicích, Roudné, Bolevci, Košutci, v Radčicích a v Křimicích.

"Po ukončení veškerých potřebných zkoušek nezapomínáme ani na údržbu vodovodní sítě. I přes hromadné odkalení se však může v koncových částech sítě jisté zakalení vyskytnout. Pokud podobná situace nastane, pracovníci centrálního dispečinku přijímají žádosti o proplach potrubí na telefonní lince 377 413 444," upozorňuje vodárna.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24