QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni řádí podvodníci! Policie řeší hned několik případů

12.08.2017 14:26

Policie aktuálně řeší hned několik případů, kdy se podvodníci snažili vylákat z lidí peníze. Podle policie mohou pracovat v organizovaných skupinách.

FOTO_QAP_CZ (58)

V současné době má policie v Plzni na stole hned tři případy, kdy se neznámí podvodníci snažili vylákat z lidí různé částky. Jejich oběťmi se stali senioři. Ve dvou případech to naštěstí nevyšlo, ve třetím byli bohužel úspěšní.

V prvním případě se neznámý pachatel při telefonátu představil jako vnuk 81leté ženy. Ze seniorky se pokusil vymámit deset tisíc. Žena to ale prokoukla a vše oznámila policii. "Ve druhém případě se volající na pevné lince vydával za syna 87leté seniorky, který po ní požadoval finanční hotovost ve výši 250 000 korun. Žena volajícímu sdělila, že špatně slyší, aby zavolal na její mobilní telefon, načež pachatel hovor ukončil. I v tomto případě nedošlo k vydání finančních prostředků neznámému podvodníkovi. Bohužel ve třetím obdobném případě vylákal pachatel z 90leté ženy 84 000 korun. Policisté se všemi případy intenzivně zabývají a po pachatelích pátrají," popisuje mluvčí policie Veronika Hokrová.

Podle policie zkouší podvodníci při telefonátech nejrůznější legendy a i fígle, které používají, se mohou měnit. Vyloučené ovšem není, že pracují ve skupinách. "Pravděpodobně pracují v organizovaných skupinách po celé České republice, ale i v zahraničí. Převážně mluví česky bez přízvuku, ale není vyloučeno, že se může jednat i o cizince. Proto policisté varují širokou veřejnost před množícími se případy podvodů. Pod smyšlenou legendou syna nebo vnuka pachatelé vylákají ze seniorů finanční prostředky. Policisté upozorňují nejen samotné seniory, ale apelují i na jejich potomky, aby své rodiče upozornili na možné nástrahy ze stran podvodníků, a aby jim vysvětlili, že obezřetnost je na místě," dodává policejní mluvčí.

Rady policie, jak nenaletět, jsou jednoduché. Zejména snažit se ukončit telefonát co nejrychleji a následně si například u příbuznýc ověřit, zda skutečně nevolali. Pokud se zjistí, že ne, je vhodné okamžitě informovat policii.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24