V Plzni se běželo pro Paměť národa! Na startu byly desítky borců

11.06.2018 9:58

Plzeň se v letošním roce zapojila do projektu Běh pro Paměť národa. Na Ranči Šídlovák se na start postavily desítky běžců a nechyběly ani maminky s kočárky...

Běh pro paměť národa

Na pěti místech se o víkendu uskutečnil Běh pro Paměť národa. Lidé se k němu připojili oficiálně v Praze, Plzni, Olomouci, Hradci Králové a Třebíči. Letos běželo 1660 lidí. Na startovném vybrali organizátoři přes půl milionu korun. Výtěžek charitativního běhu půjde na další dokumentaristickou práci – natáčení pamětníků 20. století pro portál Paměť národa.

Teď je na něm uloženo na sedm tisíc příběhů, které obsahují vyprávění válečných veteránů, odbojářů, přeživších holocaustu, politických vězňů, disidentů ale i třeba spolupracovníků StB nebo členů KSČ.

"V Plzni se na start pěti a desetikilometrové trati postavilo devadesát běžců. Další čtyři desítky se pak vydaly na trať kilometrovou,“ říká ředitelka pobočky Paměti národa v Plzni Markéta Čekanová a dodává, že na trať vyběhlo i několik maminek s kočárky. "Jedna s ním vytrvale běžela celých pět kilometrů. A její manžel vyhrál závod na 10 km. Nejmladším účastníkům běhu nebyly ani 3 roky, ale přesto dokázali překonat trať na 1 km po svých. A přijel za námi i sedmdesátiletý pán z Liberce, který proběhl celou pětikilometrovou trasu,“ prozrazuje Markéta Čekanová. Nejstaršímu účastníkovi běhu v Plzni bylo podle registrační databáze 83 let.

Patronem plzeňského běhu byl triatlonista Jan Řehula a přímo na místě na Ranči Šídlovák běžce podpořili bývalí olympionici hokejista Bohuslav Ebermann a házenkář Vladimír Haber, kteří závody odstartovali a vítězům nakonec předali medaile a ceny, a házenkáři stříbrného extraligového Talentu M.A.T. Jakub Šindelář, Michal Tonar ml. a Honza Chmelík, kteří dětem nabídli doprovodný program v podobě hrátek s míčem.

FOTO: fcb Běh pro Paměť národa

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24