QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se představí unikátní vozy. Hodnota se vyčíslit nedá - FOTKY

18.07.2017 10:39

Automobiloví veteráni, ale i luxusní sporťáky. Víc jak stovka takovýchto vozů se už od pátku představí v Plzni v rámci výstavy "Skvosty s vůní benzínu". Přípravy běží naplno!

foto-qap-cz (4)
foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (30)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (35)foto-qap-cz (38)foto-qap-cz (40)foto-qap-cz (41)

Skutečně unikátní automobilová záležitost se už v pátek v Plzni otevře veřejnosti. Výstava "Skvosty s vůní benzínu" přiveze do západočeské metropole přes stovku jedinečných vozů. Podle některých expertů tolik vzácných aut na jednom místě v republice v podstatě ještě nebylo k vidění.

Přípravy v areálu DEPO2015 jen pár dnů před začátkem výstavy běží doslova na plný plyn. Haly už se plní auty a další přibydou ještě v průběhu víkendu. "Co auto, to skvost. Buď je to první výroba nebo jich je například jen 150 na světě, ke každému autu se pojí nějaký unikát. I do budoucna chceme jít cestou kvality místo kvantity. Nechci říkat máme tady 350 aut, to není podstata. Bude tady přibližně kolem 110 aut, navíc se to bude postupně prolínat. Zhruba čtyřicet aut nám navíc lidé nahlásili s tím, že se sem přijedou podívat. Ti mají od nás exkluzivitu," říká Roman Jurečko z Nadačního fondu Plzeň sobě, který s nápadem výstavy přišel zhruba před půl rokem.

Na organizaci jedinečné expozice tak měl realizační tým jen několik měsíců. "Nebýt nadšení lidí kolem mě, tak se to nedá v žádném případě udělat. Vozy zapůjčilo přibližně osmdesát sběratelů, jsou všichni z Česka a spíš ze západních Čech a Prahy. Celková cena se velmi špatně odhaduje. Ty vozy mají cenu unikátu a ta je nevyčíslitelná. Navíc řadu z těch aut trvá roky dát do stavu, v jakém je dnes vidíme. Takže já si ani nedovoluji tu cenu odhadnout," dodává Roman Jurečko.

Jedním z nejvzácnějších unikátů výstavy je Bugatti T35 Elišky Junkové z roku 1924 i jeho mladší bratr, luxusní Bugatti Veyron, který z celé republiky vlastní pouze dva Češi. Dále například 5 vozů Aston Martin vedle sebe, z nichž 3 představují vzácné exempláře automobilové historie, nebo luxusní Jaguar XJ220, který byl naposledy vystavený před deseti lety.

"S vůní benzínu" bude i doprovodný program...

Krom parádních automobilových kousků je ovšem výstava doplněná i o doprovodný program. K vidění budou například obrazy s tématikou aut. K luxusním autům patří i exkluzivní doplňky, takže se návštěvníci mohou pokochat například i pohledem na diamanty.

Chybět ovšem nebude ani doprovodný program pro celé rodiny s dětmi. "Dovolím si jmenovat motokárovou dráhu, k dispozici budou jak klasické motokáry, tak i šlapací pro děti. Pánové se tady budou moct dát ostříhat nebo oholit v takzvaném barbershopu. Pro děti bude připravena spousta workshopů, bude tady i modelářská dílna, která se bude věnovat tématu aut. Otevřené bude také Centrum robotiky. A nesmím zapomenout ani na dobré jídlo," dodává Jiří Suchánek, ředitel Plzeň2015.

Výstava bude otevřená od pátku 21. července od 10 dopoledne až do neděle 23. července. V pátek i v sobotu bude areál přístupný až do 20 hodin, v neděli do 17.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24