QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se usídlili filmaři! Natáčí se Smazalovo Smazané skeče - FOTKY!

27.10.2018 13:38

Brát život s nadsázkou a humorem, dokázat pobavit okolí a umět si dělat ze všeho srandu, tak vidí život nejenom ve filmu tvůrci Smazaných skečů. 

ss04
ss04ss03ss01vanili-jablonsky

Rozhovor s Petrem Smazalemautorem Smazaných skečů, který pochází ze Stříbra a na jeho kontě je už několik filmů, připomeňme například hororový film Svatý Mikuláš.

Co to vlastně znamená Smazané skeče?
Sranda. Humoru není nikdy dost. Snažíme se udržet lidem úsměv na tváři. Většinou po ránu, když spěchají do práce. To je záslužné ne?

Jistě ano. Ovšem Vaše skeče jsou jaksi zvláštně originální, člověk by řekl, že třeba i něco inhalujete?

Ne, už nic. Jsme na to staří a necháváme to Kanaďanům. My jsme normální Češi. My fetujeme práci a přesčasy. Volné víkendy jsou pro slabochy.  (Poznámka redakce: podívejte se na speciální díl Smazaných skečů MISE MAMBA ZELENA se speciálním hostem Petrem Jablonským!)

Jak vznikl nápad na Smazané skeče?
Setkali jsme se jako parta na natáčení filmu „EDMOND“ v Plzeňském Tylově divadle. Už tenkrát jsme si řekli, že chceme společně něco udělat. Trvalo to rok ale podařilo se. Jsme hlavně parta a děláme to co nás baví. To je hlavní princip celé věci. Nehrajeme si na něco co nejsme…nejsme produkční studio, velká filmová společnost ani letadlová loď. Jsme kamarádi a děláme to co nás baví. A budeme rádi, když to bude bavit i lidi.

Co je záměrem?
To je moc intimní otázka. Nebudu na ní odpovídat.

Komu tím pomůžete?
Všem lidem na této planetě. A pokud ne…tak alespoň v České Republice. Neklademe si malé cíle. Jsme jako náš prezident. Už nějakou dobu si plánujeme schůzku s Donaldem Trumpem. Zatím to nevypadá, ale už se něco rýsuje.

Kde berete inspiraci?
Snažíme se být aktuální. Takže čerpáme z toho, co se stane. To pak zabalím do něčeho, co mám rád. Třeba osobního kouče do scifi filmu Matrix. Nebo Mambu zelenou do Avengers. Upřímně…já fakt nechápu, jak se na filmy o super hrdinech může dívat někdo komu je víc než osm let. Ale v pohodě. To je můj problém. U mne to probíhá tak, že si prostě sednu, napadne mě postava nebo situace a zasadím si jí do nějakého momentu. Pokud se v tu chvíli zasměji, tak to pak napíšu do skeče a natočíme ho.

Jaké máte cíle?
Chceme se přesunout s naší tvorbou na internet. Už bylo dost těch zamítnutých seriálů v televizi. Natočíme to všechno sami a dáme to na internet. To je cíl. Hlavní cíl je, aby si to našlo diváky a my jsme si mohli nezávisle dělat cokoliv budeme chtít. Bude to chvíli trvat ale já osobně se nevzdávám. Když jsem před lety řekl doma, že budu scenárista v televizi, taky mi nevěřili. Už jsem to dělal. Teď jsem se rozhodl, že budu nezávislý autor na internetu. Ten scenárista mi trval cca 14 let. Takže to vidím tak, že v padesáti bychom mohli být slavní youtubeři.

Kdo za tím vším stojí?
Jsou to hlavně herci z divadla Dialog a jejich kamarádi. Bez dobré party by to nešlo. Smazané skeče mají vynikající herce a na nich to stojí i padá. Hlavní tváře jsou Šimpy, Tereza Danihlíková, Gabriela Vašková a Adam „Adámo“ Plzák. Je nás ale mnohem víc a pod každým skečem na youtube je vypsáno, kdo v něm hraje. Každý je jedinečný a to je důležité – to dělá SMAZANÉ SKEČE jedinečným projektem. Jsou to ingredience, bez kterých by to nešlo dělat. Můžete mít techniku a nemáte nápad. Můžete mít nápad a nemáte herce. Já mám to štěstí, že mi vesmír seslal všechno. Když tak o tom přemýšlím, tak té techniky mohl vesmír poslat víc ale poradíme si i tak.

Jak vzniká takový film?
Je za tím dost práce. Napíšu skeč, zprodukuji ho, natočím, herci ho musí odehrát, naučit se text – času na to mají dost málo, sestřihám – pošlu na mix zvuku Jirkovi Píchovi. Díky za něj! Pane bože! Dodělám grafiku, střihnu ukázku, hodím to na internet. Dělám sám i administraci všech sociálních sítí. Youtube, facebook a instagram. Není to ale one man show, nicméně mám tu zkušenost, že když tyhle věci dělá moc lidí, tak to většinou nedopadá dobře. Abych toho neměl málo, tak od listopadu plánujeme spustit Twitter.

Jaké máte představy o budoucnosti, co ještě pro diváky připravujete?
Aktuálně se diváci mohou těšit na hororový speciál. My Halloween slavíme (jsme trapný co?), takže jsme se rozhodli, že od příštího týdne tedy od 25.10.2018 budou vycházet speciální hororové skeče. V rámci toho chceme udělat i live večírek. Zatím nevíme kde, ale víme, že to bude někdy v půlce listopadu a bude to velká sranda. Promítneme všechny skeče a uděláme nějaké live. Sledujte nás na facebooku a tam se dozvíte určitě včas kam dorazit. Co se týče vzdálenější budoucnosti nebudu úplně konkrétní. Nicméně řeknu, že jsme tak na 5 % toho co chceme dělat. Až nám to možnosti, čas a peníze dovolí, tak určitě přidáme i další formáty. Možná kanály…ale nechci předbíhat. Primárně se teď věnuji jen Smazaným skečům. Plány a sny jsou hezké a je důležité je mít, ale není nutné do nich skákat po hlavě.

Jak vidíte situaci za rok?
Plán je takový, abychom do roka získali 20.000 odběratelů na youtube. Což znamená, že nás čeká ještě obrovský kus práce. Nereálné to ale není. Povíme si za rok.
Rád bych vyjmenoval tvůrce našich skečů:
Tvůrci: Petr Smazal, Orest Simpy, Jan Vavřička, Tereza Danihlíková, Gabriela Vašková, Adam „Adámo“ Plzák, Radana Jarošová, Marek Velebný, Štěpánka Skalová, Dáša Kotorová, Jiří Konečný, Martin Žižka a další…

Pokud jste si nějaké herce oblíbili, zajděte na ně také do divadla DIALOG! Jsou výborní nejen ve skečích ale i v divadle!

 

Martina Sihelská

Foto: archiv Vavřička

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24