QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni uctili válečné veterány pietním aktem v parku na Homolce - FOTKY

12.11.2018 9:56

Den válečných veteránů, který připadá na 11. listopadu, se oficiálně oslavil také v Plzni. Pietní akt proběhl u památníku všem padlým v boji za mír na Slovanech.

1
12346785

Tradičně 11. listopad neznamená jen svátek svatého Martina. Právě toto datum je také Dnem válečných veteránů a připomíná konec bojů na západní frontě během první světové války.

V Plzni si lidé válečné veterány připomněli oficiálním pietním aktem v parku na Homolce na Slovanech. Nechyběli zástupci Československé obce legionářské, Oblastního sdružení válečných veteránů Plzeň a dorazili také představitelé Krajského vojenského velitelství v Plzni. V průběhu pietního aktu promluvil mimo jiné první náměstek primátora města Martin Baxa a také hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Pomník věnovaný legionářům a vojenským veteránům je v Plzni od roku 2007. Do té doby se Den válečných veteránů připomínal pietním aktem u památníku u hlavního vlakového nádraží.

Den válečných veteránů je symbolicky připomínán právě 11. listopadu, kdy v roce 1918 bylo podepsáno ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje první světové války. Hlavními signatáři příměří byli vrchní velitel spojeneckých sil maršál Ferdinand Foch a německý zástupce Matthias Erzberger.

FOTO: Jaroslav Kreisinger

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24