QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni začalo čištění popelnic! Čistá Plzeň má pojízdnou "myčku" - FOTKY

19.08.2017 8:11

Společnost Čistá Plzeň v pátek oficiálně poslala poprvé do ulic speciální čističku popelnic. Vůz pořádila za skoro 5 milionů. Čištění teď bude trvat několik měsíců.

foto-qap-cz (1)
foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (5)

Plzeň má vůbec poprvé v historii speciální vozidlo, které je uzpůsobené na čištění popelnic a kontejnerů. Společnost Čistá Plzeň ho poprvé oficiálně v pátek vypustila do ulic. Za sebou už má ale testovací jízdy.

"Vůz máme zhruba tři týdny, v pátek zahájil oficiálně svůj provoz. Předpokládáme, že vyčištění všech popelnic a kontejnerů v Plzni potrvá asi pět měsíců," říká obchodní náměstek společnosti Petr Baloun.

Mytí popelnic je běžnou praxí v řadě srovnatelných měst jako je Plzeň. Tady ale zatím podobné vozidlo chybělo. "Bylo zde zapůjčené na krátko jedno z Hradce Králové," říká Petr Baloun s tím, že čištění by mělo probíhat vždy jednou ročně. "Vůz má za sebou provozní zkoušky, museli jsme provést registraci a řešili jsme čerpání a vypouštění vody. Do vody se samozřejmě přidává dezinfekce."

Mytí popelnic má zabránit usazování starých nečistot. I když se zápachu například z tlejících zbytků nejde zbavit úplně, přece jen průběžné mytí zmírní nepříjemný odér. V popelnicích se tak nebudou množit bakterie.

Novinka Čisté Plzně vyšla na necelých pět milionů. K čištění popelnic se společnost zavázala ve smlouvě s městem.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24