V Přešticích se rekonstruuje více než 150 let starý dům - FOTKY

03.08.2018 14:03

V Rybově ulici probíhá rekonstrukce domu, který byl kdysi majitelem rodiny řezníků a poté známý železářstvím U Hurtů. Co bude ze starého domu poblíž náměstí v Přešticích?

rekonstrukce Přeštice_dum_foto Janoch_MIlan (9)
rekonstrukce Přeštice_dum_foto Janoch_MIlan (9)rekonstrukce Přeštice_dum_foto Janoch_MIlan (10)rekonstrukce Přeštice_dum_foto Janoch_MIlan (8)rekonstrukce Přeštice_dum_foto Janoch_MIlan (11)rekonstrukce Přeštice_dum_foto Janoch_MIlan (12)rekonstrukce Přeštice_dum_foto Janoch_MIlan (13)

Historický dům rekonstruuje město Přeštice. Nakoukli jsme do něj prostřednictvím objektivu našeho spolupracovníka Milana Janocha.

Celková rekonstrukce domu č.p. 287 v Rybově ulici byla započata v polovině letošního roku. Před tím tu provozoval pan Hurt prodejnu kuchyňských potřeb, sklenářství, ve dvoře byla prodejna železářství a z chodníku po dvou schůdkách bylo možné vstoupit do malé opravny a později sběrny obuvi. Část domu využíval také Dům historie Přešticka jako depozitář.

Původní stavba je stáří obdobného jako je dům na náměstí, kde je restaurace a pivovar, tedy kolem roku 1860.

Majitelem byla rodina řezníků, Pirníkovi. Přestože byla v poměrně nedávné době vyměněna střecha, ostatní konstrukce již vykazovaly značnou únavu stářím, některé prvky byly jednoznačně zdraví a životu nebezpečné. 

Budova je majetkem města, které se rozhodlo pro vekou rekonstrukci. Ta má maximálním způsobem respektovat původní vzhled, rovněž vnitřní prostory mají být účelně přebudovány do čtyř samostatných nebytových prostor, které je možné v případě potřeby spojovat.

Ty se budou nacházet v přízemí a dva z nich budou mít vchod přímo na ulici. V druhém nadzemním podlaží vzniknou 3 byty (2+kk, 3+kk, 1+kk), které bude moci město pronajímat.

Dodavatel stavebních prací je společnost BIS, a.s., která tuto zakázku vyhrála s cenou cca 14,5 mil. Kč.

foto: Milan Janoch (více fotografií zde)

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24