V roce 2017 bylo odloženo v českých babyboxech 16 dětí, 2 z toho v Plzni

09.01.2018 9:31

Celkem 16 dětí bylo odloženo v babyboxech po celé České republice v roce 2017. Dvě děti skončily i v babyboxu v Plzni. V kraji jsou babyboxy celkem tři.

babybox

V Čechách je celkem 72 babyboxů, tři z toho jsou na západě Čech, a to v Plzni na poliklinice na Denisovo nábřeží, v nemocnici v Klatovech a Domažlicích. Celkem dvířky babyboxů už prošlo 163 dětí, poslední dítě bylo odloženo letos.

V roce 2017 bylo odloženo do babyboxů po celých Čechách 16 dětí. Dvě děti byly vloni dány i do babyboxu v Plzni. Dokonce v ten samý den.

Tento příběh z loňského července ale měl bohužel hodně drsnou příchuť. První odložený chlapec totiž zemřel v nemocnici. Po vyšetření bylo zjištěno, že novorozenci někdo způsobil vážnou újmu na zdraví nesouvisející s porodem. Proto si případ převzala policie, která zjistila, že za vším stojí matka dítěte. Ta nakonec skončila za mřížemi za vraždu. Psali jsme zde.

O rok dříve, tedy v roce 2016, skončilo v českých babyboxech rovněž 16 dětí, žádné z nich v Plzeňském kraji.

V Plzni bylo odloženo celkem 5 dětí. Kromě zmiňovaných dvou chlapců z července 2017, to byly v roce 2014 dvě holčičky, Martinka a Ilonka. Prvním dítětem byl v srpnu roku 2012 chapeček, který dostal jméno Norbert po tehdejším řediteli polikliniky. Psali jsme zde.

Klatovský a domažlický babybox má až do konce roku 2017 ve statistikách nulu.

Plzeň má babybox od roku 2011, slavnostně byl otevřen 8. března. Tehdy šlo o v pořadí 43. babybox v Čechách. Otevření babyboxu v Plzni předcházela velká diskuse, celá řada odborníků tehdy zřízení babyboxu odmítala. Proto prvním babyboxem v kraji byla schránka v Klatovech.

Úplně první babybox v Čechách byl otevřený v roce 2005 v Praze.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24