V Rokycanech chtějí vyřešit problémy s parkováním v centru

31.01.2018 10:59

Vedení Rokycan se rozhodlo řešit problémy s parkováním v centrální části města. Vznikla proto studie, kterou město představilo veřejnosti.

Parking Plzeň / foto QAP

O zpracování studie, která se měla zaměřit na řešení nedostatku parkovacích míst v centru města, rozhodlo vedení Rokycan už v loňském roce. Nyní plány představilo obyvatelům.

"Cílem bylo získat jednak data o současném stavu, tjo znamená obsazenosti a obrátkovosti na parkovacích místech v centru a okolí vlakového a autobusového nádraží, tak zejména návrhy úprav řešení dopravy v klidu (parkování) v centrální části města a přilehlém okolí, včetně posouzení záměru výstavby parkovacího domu. Výsledky studie nám nyní poslouží jako podklad pro stanovení potřebnosti lokalit parkování v konkrétních místech města. Studie se věnuje i odhadu ekonomické a prostorové bilance v případě vybudování parkovacího domu. Navrhuje úpravy tarifního systému, informační systém parkovišť i vytvoření nových parkovacích stání a parkovacích zón pro rezidenty, zejména v lokalitách sídlišť,“ konstatuje místostarosta města Rokycany Jan Šašek. Řešené území ve středu města bylo vymezeno ulicemi Jiráskova, Náměstí 5. května, Pražská, Soukenická, Třebízského a dále ulicemi Jeřabinová, Antonína Uxy a Dukelská.

Studii nyní město představilo na veřejném projednání. Během debaty tak zaznívaly různé náměty, čemu se věnovat nejdříve a případně jak. Obyvatelé města například poukazovali na situaci ve vnitroblocích v ulici Josefa Knihy, v prostoru před vlakovým nádražím, v Jiráskově ulici, v Rokycanově ulici a obecně na nedostatek legálních parkovacích míst v celém prostoru středu města. Obyvatelé navrhovali např. rozšíření parkovací plochy v prostoru bývalého Děkanského rybníku. Nechybělo ani téma uvažovaného parkovacího domu. Ten by si obyvatelé představovali například vedle obchodního domu Žďár nebo u zimního stadionu, padl i návrh na podzemní parkoviště pod Masarykovým náměstím.

Zpracovaná studie je stále k dispozici na webových stránkách města www.rokycany.cz, případně k nahlédnutí v kanceláři vedoucího odboru rozvoje města Jiřího Hlada nebo v kanceláři místostarosty města Jana Šaška. Připomínky a návrhy je možné ještě během středy 31. ledna zasílat na Odbor rozvoje města Městského úřadu Rokycany nebo na e-mail jiri.hlad@rokycany.cz.

Řešení je běh na dlouhou trať...

"Časový harmonogram realizace navrhovaných opatření není zatím stanoven. Nyní po veřejném představení a po obdržení případných dalších připomínek či podnětů bude společně se zpracovateli vyhotoveno jejich vyhodnocení a studie předložena orgánům města. Studie navrhuje postup realizace úprav, v první fázi počítá např. s realizací plánovaných revitalizací sídlišť, parkovišť a veřejných prostranství tak, aby se navýšil počet legálních parkovacích stání. Předpokladem navržených opatření je tedy provedení plánovaných stavebních úprav v jednotlivých lokalitách, což je zkrátka běh na delší dobu. Podle zpracovatelů se následně mohou realizovat navrhované změny tarifního parkovacího systému či zavádět rezidentní a smíšené parkovací zóny,“ doplňuje místostarosta města Jan Šašek.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24