Vánoční cukroví: Křehké linecké citronové cukroví

07.12.2016 13:10

Linecké cukroví se na našich vánočních stolech už zabydlelo a zdomácnělo, stejně tak jako třeba vanilkové rohlíčky a pracny. Zkuste křehké linecké citronové cukroví. Jak na to? Poradí vám Andrea.

lin
linlin1

Je tady další recept z naší rubriky S Andreou v kuchyni.

Už jsem vyzkoušela hodně receptů na linecké cukroví, ale toto mne opravdu nadchlo svojí jemností, křehkostí a chutí. Už jiné nepeču.

 

Na přípravu budete potřebovat:

Hladká mouka 300 g
tuk(Hera,máslo) 280 g
cukr moučka 180 g
solamyl 200 g
žloutky dle velikosti 1-2 ks
prášek do pečiva 1 ks
šťáva z půlky většího citronu


Postup přípravy:

Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, solamylem a uděláme důlek. Do něj dáme žloutky, citron.šťávu, mírně promícháme na kašičku (aby nám to pak zbytečně neprotékalo), přidáme tuk (já ho strouhám) a rychle vypracujeme hladké těsto.
Necháme jej chvíli v chladu odležet.

Těsto lze udělat i tzv. dopředu - pak zabalit do mikroten. sáčku, dát do chladničky a dělat z něj cukroví až třeba za den, dva.
Odpočinuté těsto rozválíme na placku, né méně než 3 mm silnou! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme - a formičkami vykrajujeme oblíbené tvary.

Pečeme v předem vyhřáté troubě do zrůžovění (každý dle své trouby) -já peču na horkovzduch na 180°C, po pár minutách ztlumím na 170°C a peču do bleda - asi 10 - 12 min. Cukroví potírám rybízovou marmeládou. Pozor nehodí se ho formiček, je jen na vykrajované cukroví!

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů na blogu V kuchyní vždy otevřeno.
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24