Ve Fakultní nemocnici zavedli potrubní poštu! Zásilky budou "svištět" nad hlavami pacientů

11.06.2014 15:04

Poměrně netradiční způsob zkvalitnění péče zvolili va Fakultní nemocnici v Plzni. Za 15 milionů se postavil nový systém potrubní pošty. Potrubím budou létat léky i zkumavky s krví!

potrubní pošta 067

Hodně kuriózní novinka začala fungovat ve Fakultní nemocnici v Plzni. Jednotlivá oddělení a budovy nově propojuje potrubní pošta, která slouží k expedici nejrůznějších vzorků, ale také drobného zdravotnické materiálu nebo dokumentace. Rychlost transferu jedné speciální kapsle je zhruba 4 metry za sekundu.

K dost originální novince v dnešní době sáhli ve Fakultní nemocnici v Plzni. Veškeré vzorky biologického materiálu, to znamená vzroky s močí nebo třeba krví, se nově budou odesílat a přemisťovat potrubní poštou. Má to zefektivnit a zrychlit přenos vzorků na cílová pracoviště a zlepšit evidenci daných vzorků. Potrubní poštou ale budou svištět například i léky nebo drobný zdravotnický materiál.

"Standardizací transportu potrubní poštou ze všech ambulantních a lůžkových stanic i z operačních sálů, urgentního příjmu pacientů a dialyzačního satelitu nebo porodního sálu bude umožněno zajistit lepší vstupní podmínky laboratorního vyšetření v jeho první – předanalytické fázi. Rozhodování o diagnóze, prognóze a postupu léčení je totiž často postaveno na výsledcích a interpretaci laboratorních vyšetření," řáká mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Díky systému potrubní pošty se zmírní riziko záměny jednotlivých vzorků a také se zkrátí doba jejich přepravy na dané místo. "Bude také možné přesně evidovat počty transportovaných vzorků a tím eliminovat chyby způsobené právě lidským faktorem. Potrubní pošta zohlední potřeby pacientů, bezpečnost zdravotní péče a minimalizuje rizika pro pacienta. Chybné výsledky nebo interpretace totiž mohou způsobit nevratné poškození pacienta," dodává mluvčí nemocnice.

Rychlost až 21 kilometrů v hodině a délka skoro 3 a půl kilometru. To je potrubní pošta v nemocnici na Lochotíně...

Systém potrubí vyšel na 15 milionů korun a měří zhurba 3 a půl kilometru. Obecně systém a jeho parametry nabízí celkem zajímavá čísla. Kapsle dosahují v potrubí rychlosti až 21 kilometrů v hodině a jednotlivé trubky propojují celkem 76 stanic. Doba přepravy na cílové pracoviště nebo do laboratoře se pohybuje řádově v minutách.

"Potrubní pošta bude využívána především k přepravě biologických vzorků do laboratoří, léků, dokumentů či drobného zdravotnického materiálu," uzavírá Gabriela Levorová s tím.

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24