QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ve skanzenu ve Finsterau představí unikátní pletací stroj z roku 1920

06.03.2018 14:56

Ve skanzenu Freilichtmuseum Finsterau v Bavorsku se můžete podívat na zimní řemeslné práce. Ukazují je zde zruční řemeslníci a umělci. Vidět můžete výrobu příze i řehtaček.

finsterau2
finsterau1finsterau2Strickmaschine

Zimní dny na statku byly tím pravým časem na řemeslné práce v teple domova. Tradičním zimním řemeslným pracem bude ve skanzenu Freilichtmuseum Finsterau věnováno několik zimních nedělí.

18. března od 13 do 16 hodin bude představen pletací stroj z roku 1920.

Tento kruhový pletací stroj sloužil hlavně k výrobě ponožek a rukavic.

"Marianne Winter a Heinz Brunner představí, jak na se na litinovém stroji pracovalo a také ukáží, jak kartáčovat surovou vlnu, aby mohla být zpracována na přízi," uvedla Simona Fink z Arberland Regio, koordinátorka Česko-bavorské spolupráce.

Právě včas ještě před Velikonocemi se přihlásil i výrobce řehtaček  Johann Denk, aby představil své řemeslo. Hotové řehtačky si zde také můžete zakoupit. Jak uplést koš ze slámy ukáže Josef Wilhelm. Koše se kdysi hojně užívaly v domě nebo na dvoře.

Nedělní výlet do muzea se v každém případě vyplatí – ​​a to pro celou rodinu. Děti  se mohou pobavit na krytém hřišti s obrovskou skluzavkou.

Pohostinství Ehren zve na typické pokrmy z bavorsko-české kuchyně a z oblasti horních Rakous. A Café Heimat ve vstupní budově láká na velký výběr domácích koláčů a koláčů.


Strickmaschine

 

 

https://www.freilichtmuseum.de/cz

 

Více o lidovém skanzenu ve Finsterau najdete zde.

Foto: Freilichtmuseum Finsterau

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24