Ve Starém Plzenci chybí strážníci, město zřídilo preventistu

08.03.2017 17:49

Už zhruba měsíc funguje ve Starém Plzenci „Preventista veřejného pořádku“. Novinka se celkem osvědčila. Zatím ale město další preventisty přibírat nebude.

Preventista

Částečně nahradit funkci městské policie. To má za cíl nový projekt, který rozjeli ve Starém Plzenci. Město zřídilo funkci takzvaného „Preventisty veřejného pořádku“. Kromě dohledu v ulicích má ale i další úlohy.

Preventistu mohou lidé v ulicích Starého Plzence potkávat už zhruba měsíc. „Preventista zajišťuje pochůzkovou činnost po městě s cílem předcházet narušování veřejného pořádku a poškozování majetku města, kontroluje dodržování platných vyhlášek ve městě, doručuje listovní zásilky a ceniny občanům a organizacím ve městě a dále zajišťuje dohled nad bezpečností školáků na přechodech pro chodce,“ informoval tajemník radnice Radek Hroch.

Právě kvůli tomu, že pozice má poměrně širokou škálu náplně práce, nemůže město žádat o peníze z ministerstva vnitra na obdobný projekt, kterým je „Asistent prevence kriminality“. Ten funguje například v Plzni. Každopádně i tak musel preventista ve Starém Plzenci získat řadu potřebných osvědčení. „K dané činnosti byl proškolen na Dopravním inspektorátu Policie ČR a z Odboru dopravy Magistrátu města Plzně obdržel platné pověření k zajištění bezpečného přechodu dětí a mládeže v bezprostřední blízkosti školských zařízení ve Starém Plzenci a v Sedlci,“ dodává Radek Hroch. 

O dalším náboru preventistů město ale zatím neuvažuje.

FOTO: MÚ Starý Plzenec

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24