QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velbloudice Goldie z plzeňské zoo musela být utracena

14.10.2017 6:29

Velmi smutná zpráva přišla z plzeňské zoo. Velbloudí samice Goldie, druhý nejstarší savec zoo, trpěla nevyléčitelnou nemocí a musela být utracena.

velbloudice Goldie
krtiny-velbloudice-anissy-10-5-2017-km (54)IMG_9701

"V pondělí 9. října jsme se rozhodli po dlouhé nemoci utratit samici velblouda dvouhrbého Goldie," potvrdila plzeňská zoo.

Goldie se narodila 20.března 1994 v Zoo Liberec a ještě téhož roku přišla do Plzně se sestrou Gappou. V Plzni porodila celkem 10 mláďta, první mládě se samcem Haštalem v roce 1998. Poslední samici Annisu letos v březnu.

"Povahově byla velmi milá, nikdy s ní nebyl žádný problém. Její povahu jsme velmi ocenili před dvěma lety, kdy po úrazu na výběhu nemohla vstát a musela být zavěšena na popruhách. Navíc byla ve vysokém stádiu březosti. Veškerou léčbu a manipulaci však zvládala velmi statečně a jen díky její neuvěřitelné vůli se nakonec uzdravila a porodila zdravé mládě," uvádí zoo.

Goldie se před 2 lety na kůži v ohbí zadní nohy objevila malá boule. Po odebrání vzorku při biopsii zjistilo, že jde o velmi invazivní nádor a Goldie musela být operována. Goldie vše zvládla, vyléčila se a dokonce letos v březnu porodila zdravé mládě. "Ani ve snu by nás nenapadlo, že za pár měsíců nás opustí," uvádí zoo.

Goldie ale postupně hubla a odmítala pamplsky. Vyšetření ukázalo, že se jí na krku objevilo spoustu malých bouliček a to v rozsahu, kdy nebyla možná operace ani jiná léčba.Ošetřovatelé tak museli řešit i její malou dceru Anissu, protože během srpna Goldie přišla o mléko. Malá velbloudice se musela začít přikrmovat.

"Na konci srpna Goldie začala mít problémy s polykáním, ještě zhubla a bylo vidět, že se drží pouze kvůli svému mláděti. Léky na bolest pomohly a tak jsme se domluvili s veterináři, že dokud bude mít chuť žít a bude přijímat potravu, nebudeme zasahovat, ale jakmile toto přestane, přistoupíme k utracení. To se právě stalo v pondělí 9. října. Goldie přestala žrát, evidentně měla bolesti a špatně se jí vstávalo. Anisse v té době bylo už sedm měsíců a tak jsme věděli, že to bez matky zvládne," popisují dále pracovníci zoo.

Goldie prožila klidný život ve svém stádu. Dala život spoustě mláďatům a dělala radost jak ošetřovatelům, tak návštěvníkům.

foto: FCB Zoo Plzeň - ve fotogalerii najdete křtiny malé Anissy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24