V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Velikonoční recepty: Upečte si mazanec a udělejte skvělou nádivku!

mazanec klikněte pro další foto
10. 4. 2017 18:26

Velikonoce jsou za dveřmi a tak v naší rubrice S Andreou v kuchyni nemohou chybět velikonoční recepty. Víte, jak upéct výborný mazanec z kynutého těsta a jak připravit velikonoční nádivku?

VELIKONOČNÍ MAZANEC

Tento recept je na mazanec z kynutého těsta, je ale možné připravit ho i z těsta tvarohového.

Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750 g mouky (dávám půl na půl hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku ( používám máslo )
2 vejce
52 g droždí
375 ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky (my ne) dá také do těsta
mandle na posypání
1 vejce na potření

mazanec1
Postup přípravy:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečícím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

 

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

Velikonoční nádivka patří také neodmyslytelně na velikonoční stůl, stejně tak jako mazanec, beránek a obarvená vajíčka. Velikonoční nádivka by měla být ovoněná uzeným masem a čerstvými bylinkami. Nesmíme zapomenout na první jarní kopřivy.

naádiv1

 

Na přípravu budete potřebovat:
10 rohlíků
10 vajec (žloutky + sníh z bílků)
vařené uzené maso + uzený vývar
vařené vepřové maso
(masa dáme cca 700 g, dávám více uzeného)
kopřivy, popenec, libeček, popř. petrželka nebo pažitka ... všeho dohromady - 2 hrsti posekaných bylinek
sůl
sádlo na vymazání pekáče

nádiv
Postup přípravy:
Rohlíky nakrájíme na plátky o síle cca 0,5 cm a uzeným vývarem je zvlhčíme. Maso pokrájíme na kostičky, všechny zelené bylinky posekáme. Vše přidáme k rohlíkům, pak ještě žloutky a popřípadě ještě zvlhčíme vývarem. Promícháme důkladně a vmícháme opatrně sníh. Dochutíme podle potřeby solí. Směs vyklopíme do sádlem vymazaného pekáče, urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200oC dozlatova.

Více receptů najdete na facebooku nebo na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

fotky a recepty: Andrea Motlíková

MH
sdílet na facebook

Foodblogerka Andrea Motlíková vydala kuchařku! Doporučujeme!

Lifestyle
 čtení
28. 7. 2017 14:08

Foodblogerka Andrea Motlíková, jejíž recepty znáte i z interentových novin QAP.CZ, vydala vlastní kuchařku. Pozor ale nejde jen o nějakou malou příručku vaření. Kniha má 368 stran a skoro 300 receptů.

Báječný recept z rybízu: Marmeláda z černého rybízu zastudena

Recepty
 čtení
15. 7. 2017 13:52

Máme pro vás další recept z rubriky S Andreou v kuchyni! Foodblogerka Andrea Motlíková vám poradí, jak udělat skvělou marmeládu z černého rybízu zastudena.

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Poznejte Ingolstadt! Historické město, kde pro turisty teče pivo zdarma

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

  Přehled dnešních akcí

  Letní Sportmanie

-      Plzeň » Amfiteátr za OC Plaza

Více zde.