28.03.2024 17:54
28.03.2024 17:23
Při požáru fritézy v restauraci na Klatovské třídě se dvě ženy nadýchaly splodin kouře
28.03.2024 16:39
V plzeňské zoo proběhly křtiny šimpanzího chlapečka
Podívejte se na fotky!
Velikonoční recepty: Upečte si mazanec a udělejte skvělou nádivku!
Velikonoce jsou za dveřmi a tak v naší rubrice S Andreou v kuchyni nemohou chybět velikonoční recepty. Víte, jak upéct výborný mazanec z kynutého těsta a jak připravit velikonoční nádivku?
VELIKONOČNÍ MAZANEC
Tento recept je na mazanec z kynutého těsta, je ale možné připravit ho i z těsta tvarohového.
Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750 g mouky (dávám půl na půl hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku ( používám máslo )
2 vejce
52 g droždí
375 ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky (my ne) dá také do těsta
mandle na posypání
1 vejce na potření
Postup přípravy:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečícím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
Velikonoční nádivka patří také neodmyslytelně na velikonoční stůl, stejně tak jako mazanec, beránek a obarvená vajíčka. Velikonoční nádivka by měla být ovoněná uzeným masem a čerstvými bylinkami. Nesmíme zapomenout na první jarní kopřivy.
Na přípravu budete potřebovat:
10 rohlíků
10 vajec (žloutky + sníh z bílků)
vařené uzené maso + uzený vývar
vařené vepřové maso
(masa dáme cca 700 g, dávám více uzeného)
kopřivy, popenec, libeček, popř. petrželka nebo pažitka ... všeho dohromady - 2 hrsti posekaných bylinek
sůl
sádlo na vymazání pekáče
Postup přípravy:
Rohlíky nakrájíme na plátky o síle cca 0,5 cm a uzeným vývarem je zvlhčíme. Maso pokrájíme na kostičky, všechny zelené bylinky posekáme. Vše přidáme k rohlíkům, pak ještě žloutky a popřípadě ještě zvlhčíme vývarem. Promícháme důkladně a vmícháme opatrně sníh. Dochutíme podle potřeby solí. Směs vyklopíme do sádlem vymazaného pekáče, urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200oC dozlatova.
Více receptů najdete na facebooku nebo na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
fotky a recepty: Andrea Motlíková