V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Velikonoční recepty: Upečte si mazanec a udělejte skvělou nádivku!

mazanec klikněte pro další foto
10. 4. 2017 18:26

Velikonoce jsou za dveřmi a tak v naší rubrice S Andreou v kuchyni nemohou chybět velikonoční recepty. Víte, jak upéct výborný mazanec z kynutého těsta a jak připravit velikonoční nádivku?

VELIKONOČNÍ MAZANEC

Tento recept je na mazanec z kynutého těsta, je ale možné připravit ho i z těsta tvarohového.

Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750 g mouky (dávám půl na půl hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku ( používám máslo )
2 vejce
52 g droždí
375 ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky (my ne) dá také do těsta
mandle na posypání
1 vejce na potření

mazanec1
Postup přípravy:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečícím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

 

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

Velikonoční nádivka patří také neodmyslytelně na velikonoční stůl, stejně tak jako mazanec, beránek a obarvená vajíčka. Velikonoční nádivka by měla být ovoněná uzeným masem a čerstvými bylinkami. Nesmíme zapomenout na první jarní kopřivy.

naádiv1

 

Na přípravu budete potřebovat:
10 rohlíků
10 vajec (žloutky + sníh z bílků)
vařené uzené maso + uzený vývar
vařené vepřové maso
(masa dáme cca 700 g, dávám více uzeného)
kopřivy, popenec, libeček, popř. petrželka nebo pažitka ... všeho dohromady - 2 hrsti posekaných bylinek
sůl
sádlo na vymazání pekáče

nádiv
Postup přípravy:
Rohlíky nakrájíme na plátky o síle cca 0,5 cm a uzeným vývarem je zvlhčíme. Maso pokrájíme na kostičky, všechny zelené bylinky posekáme. Vše přidáme k rohlíkům, pak ještě žloutky a popřípadě ještě zvlhčíme vývarem. Promícháme důkladně a vmícháme opatrně sníh. Dochutíme podle potřeby solí. Směs vyklopíme do sádlem vymazaného pekáče, urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200oC dozlatova.

Více receptů najdete na facebooku nebo na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

fotky a recepty: Andrea Motlíková

MH
sdílet na facebook

Něco na zahřátí? Staročeská křenová polévka to rozhodně zvládne

Lifestyle
 čtení
18. 3. 2018 9:38

Talíř horké polévky, která má navíc skutečně "grády". To je zaručený recept na to, jak se dokonale zahřát. Zkuste staročeský recept v podání foodblogerky...

Pohoštění jak "břitva"! Zkuste pikantní bůčkovou pomazánku

Lifestyle
 čtení
10. 3. 2018 10:43

Čekáte návštěvu nebo si chcete dopřát pikantní dobrotu? Recept na pikantní bůčkovou pomazánku přináší foodblogerka Andrea Motlíková. To musíte zkusit!

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Děti narozené v zimě půjdou do Bayern Parku zadarmo

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  AWA Global SE - personální agentura

Nabídka volných pracovních míst

  Přehled dnešních akcí

  Počestné paní plzeňské aneb Mistr ostrého meče

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Nové divadlo

  Jakub Jan Ryba

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Velké divadlo

  SWEENEY TODD - Ďábelský lazebník z Fleet Street

19:00     Plzeň » Divadlo J. K. Tyla

Nové divadlo malá scéna