QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Věznice na Borech bude mít pamětní desku Václava Havla

29.09.2016 17:22

Začátek října bude v Plzni ve znamení připomínky nedožitých 80. narozenin Václava Havla. Vzpomínková akce se bude konat u Lavičky Václava Havla, oficiality se dočká i borská věznice.

věznice bory

Město Plzeň chystá na začátek října oficiální vzpomínkové akce u příležitosti významného výročí prezidenta Václava Havla. Obě se odehrají 5. října. Jako první se bude na jednu z největších českých osobností vzpomínat u Lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech.

V centru Plzně v sadovém okruhu se akce odehraje od 13:00 do 13:30. Následně se oficiální akt bude konat na Borech u věznice. Tam bude slavnostně odhalená pamětní deska připomínající Havlovo věznění v Plzni na Borech. U věznice proběhne program od 14:00 do 14:30.

"Pamětní deska na věznici připomene období uvěznění Václava Havla v Plzni, tedy 30. července 1981 až 28. ledna 1983. Součástí nápisu bude také číslo, které měl Václav Havel přiděleno, chybět nebude ani srdíčko, jež tento spisovatel, dramatik a politik připojoval ke svému podpisu. Autorem pamětní desky je plzeňský akademický sochař František Bálek," říká mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

Bývalý prezident Václav Havel získal krátce po revoluci v Plzni čestné občanství, nejvyšší ocenění, které město uděluje. V západočeské metropoli se několikrát objevil i jako divadelník. Účastnil se Mezinárodního festivalu Divadlo.  Do Plzně dorazil i při uvedení jeho hry Odcházení, kterou nastudovalo Divadlo J. K. Tyla a uvedlo v roce 2008.

V roce 2009 převzal Václav Havel v Plzni Cenu 1. června. "Nejsem dobrodruh, nejsem člověk s dobrodružnými sklony, a přesto jsem měl velmi dobrodružný život. Pravděpodobně proto, že tomu chtěly dějiny, a nikoliv proto, že jsem to chtěl já. Uvedu jenom jeden paradox. Já jsem určitou část svého života prožil zde v Plzni na Borech za to, že jsem se zasazoval za lidská práva. A nyní za totéž zde dostávám cenu,“ prohlásil tehdy.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24