QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Videomapping i průvod světýlek! Dobřany ovládnou oslavy vzniku Československa

26.10.2018 14:07

Také Dobřany budou v příštích dnech žít oslavami stého výročí vzniku Československa. A oslavy budou skutečně ve velkém stylu. Chystá se i originální videomapping.

videomapping

Oslavy stého výročí založení Československa ovládnou o tomto víkendu region a výjimkou nebudou ani Dobřany. Největším tahákem nedělních oslav bude videomapping, který si odbude ve městě premiéru.

Program oslav republiky bude v Dobřanech v neděli 28. října zahájen státní hymnou v podání místního souboru Vozembach v kostele sv. Víta přesně v 15:30. V tuto dobu totiž začíná slavnostní program – předání ocenění významným osobnostem u příležitosti 775. výročí města.

Program oslavující sté výročí republiky vypukne o šesté hodině večerní v bývalé dragounské jízdárně ve Vančurově ulici. Klub vojenské historie posádkového velitelství Dobřany zde pořádá slavnost Rozvinutí praporu Československého dragounského pluku číslo 2 z roku 1919. Replika standarty bude odhalena za přítomnosti řady významných osobností a vysvěcena. Následně bude standarta přenesena do Dobřanské galerie na výstavu Vojsko V Dobřanech v letech 1918 – 1938. Výstava potrvá do 28. listopadu. 

Druhou akcí podvečera bude Průvod se světýlky. V letošním roce se mění trasa, a to z důvodu propojení průvodu s akcí v jízdárně a následným programem na náměstí. Přesně hodinu po odhalení praporu uctí dobřanští památku u pomníku obětem válek.

"Vrcholem programu bude v 19:18 videomapping v barvách trikolory. Je to poprvé, co se takováto světelná show bude v našem městě konat,“ zve na akci ředitelka Městského kulturního střediska v Dobřanech Jaroslava Umnerová. "Projekčním plátnem se stane městská věž se zvonicí. Ve více než sedmi minutách si připomeneme události spojené se založením Československa a v samotném závěru přivítáme samotného Masaryka,“ doplňujme Umnerová.

Nedělnímu programu bude předcházet páteční sázení Stromů svobody v Dobřanech i obcích, které pod město patří. V Dobřanech to bude na třídě 1. máje v 15 hodin u okružní křižovatky. Ve Vodním Újezdě se lidé sejdou na návsi v 15:45 a ve Šlovicích také na návsi v 16:30.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24